Home>Front>Sauene på heimturen
Front Kvæven

Sauene på heimturen

For en morgen på Suleskard. Noen plussgrader. Sol. Stille. Alle sauene samlet inne ved Kilen, som en stor ulldott, før de startet den lange veien på fylkesvei 975 ned til Kvæven. Der er sauene ventet som normalt mellom klokka 1800 – 2000.

Heiegjeterne har hatt ei tøff uke. Nedbøren som kom på mandag, var i grensen til snøslaps i enkelte heiområder. Tirsdag var det opphold og tendens til tåke i enkelte områder.

Onsdag silte det ned med regn. Over 60 mm  kom den dagen. Surt og kaldt, og tungt å bevege seg  med regntøy. Torsdag svingte det til sol og nesten sommer igjen. Da ble sauene nesten litt for late og gjemte seg bak steiner for å komme i skyggen. Ikke lett å drive dem framover da.

Men i morges var heiegjeter Torleiv Lye i rute med sine sauer og lam. Over 4.000 var det i flokken.

  • I år er det mange gode lam. Godt beite. God sommer. Det betyr lam på 18 – 20 kilo, sier Normann Holmen fra Sokndal.

Sauer ned fra fjellet

Annonse

Men den svært tørre sommeren har forvirret en del sauer. Tørre bekker og elver og svært neddemmede vatn, har gjort at sauene ikke har hatt de vanlige holdepunktene å forholde seg til.  Øystein Gilja fra Lista og Gunnar Ovendal er enig i denne konklusjon, for svært mange sauer er kommet bort.

Ellers er sauebøndene opptatt av det flotte sommerværet. Med sol og tørke. De innrømmer at skadene ikke har vært så galne her som ellers i landet. Nå snakkes det om både tredje og fjerde slått før vinteren.

Mens de erfarne bøndene studerer saueflokken, kommer en amerikansk turist bort og er overrasket over dette synet. På ferie i Norge fikk de plutselig oppleve å stå midt blant en saueflokk og se dem på hjemveien etter en god sommer i fjellet.

Foto: Heiegjeter Torleiv Lye (til høyre) på vei hjem med sauene i Suleskard.

 

Saueflokken samlet inne ved Kilen i morges. I bakgrunnen Øyarvatnet
En sliten heiegjeter Torleiv Lye etter en uke med skiftende vær.
Gunnar Ovendal fra Eigersund følger saueflokken.
Einar Grødem, Lista ( fra venstre) og Normann Holmen drøfter kvaliteten på årets lam.
Over 4.000 sauer komne Suleskardveien i formiddag.
En amerikansk turist fikk nesten sjokk over å se alle sauene.
Her kommer siste rest av gjeterne og jager sauene nedover for en pause.