Home>Front>Kalvedans til jul
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.19.34.jpg
Front

Kalvedans til jul

  • Kalvedans eller sus, er en gammel Sirdalstradisjon, der en langtidskoker kalvekjøtt og bein i en stor gryte i flere timer. Deretter skjæres kjøttet opp i små biter og legges i en form med kraft og litt gelantin. Brukes som pålegg på potetkaker til julefeiringen. Smaker utmerket, sier Aud og Olav Sinnes, som har startet produksjon av matlaging med juletradisjoner til julehelga.

Sau, helst et par år gammel, blir brukt som råvarer til laging av egenprodusert pinnekjøtt, fenalår, rullepølse og ”skolla” føtter til komler.

  • Da Nortura bare ville betale 19 øre pr kilo for sauekjøtt i høst, kunne vi like gjerne holde tilbake tre sauer for matproduksjon. I mine 70 år har jeg aldri opplevd maken til billig pris. Det skyldes overproduksjon, mens lam var det normal betaling for, sier Olav.

Aud og Olav liker best unge sauer. Smaken er mye bedre enn på lam.

Det starter med tørrsalting av pinnakjøttet i to uker, deretter en uke mer for fenalårene. Pr lam blir det brukt mer enn tre kilo salt, både fint- og grovt salt. Deretter følger tørking av sidene og lårene. Sidene henger fram til jul, mens fenalårene er klar til påsketider. Da fryses de og er klar for bruk til neste jul.

Rullepølsene lages av tynnsidene, som fylles med kjøtt og deretter sys sammen. Etter salting blir også rullepølsene hengt til tørk. ”Skolla” føtter gjennomgår samme prosess, svis, vaskes, saltes og deretter tørkes de.

Passer utmerket til komlemiddag. – lite kjøtt på beina, men desto bedre kraft av beina til komlene, sier Olav som ikke er noen mester på kjøkkenet, men som nyter maten som Aud er en mester til å lage.

Annonse

Olav vil gjerne føre videre de gamle tradisjonene han har fått fra sine foreldre, Anna og Eilef Sinnes. Da Aud kom inn i familien fikk hun opplæring av svigermor Anna slik at også hun kunne følge disse gamle juletradisjonene.

Olav (71 år) har nå overlatt gården til datteren Åse Bente, han fungerer bare som dreng nå, sier han. I sommer hadde Åse Bente 140 sauer og 300 lam. De beitet på nordsiden av Valevatn. De blir fraktet fram og tilbake med en 43 år gammel ferje som Olav var med å bygge til dette formålet. Fire-fem bønder har hatt dyrene sine der, men til neste år blir det bare Åse Bente og Geir Magne Hadland som vil ha sauene på nordsiden av Valtevatn.

  • Sirdal har ikke flere sauer og lam enn det var for 30 år siden. De som har satset på lammeproduksjon, har også satset på nye og tilpassede løer, sier Olav.

Mattradisjonene har, som sagt, Olav med seg hjemmefra. Han har imidlertid også tatt vare på tradisjonen med treskjæring, som han lærte av sin bestefar Ånen Handeland. I Olavs barndom laget bestefar tresko av bjørk som han ga bort til familie og venner. Nå lager også Olav tresko.

Et flott golvur som står i stua har også Olav laget. Vogger til barnebarn er det også blitt mange av. Han liker å være i aktivitet og dette er typiske oppgaver vinterstid. På sommeren er det mer å gjøre ute for drengen. I løa har han bygget opp et lite museum med brukte, gamle redskaper og verktøy. En flott samling er det blitt.

Nå gleder både Aud og Olav seg over at flere unge i dalen har begynt å interessere seg for å ta vare på tradisjonene med matlaging. Spesielt opp mot julehøytiden. – En kjekk observasjon som jeg håper ungdommen bygger videre på, sier Olav.

Foto: Aud Sinnes langtidskoker kalvekjøtt som skal brukes til Kalvedans.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.18.13.jpg

Olav Sinnes viser sidene som tørkes inne og skal være klar som pinnakjøtt til jul.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.21.01.jpg

Rullepølsene er henger til tørk og klar for bruk.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.22.10.jpg

Fenalårene ligger i salt og skal snart henges opp til tørk.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.29.43.jpg

Olav Sinnes lager også tressko.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.34.46.jpg

Olav har en imponerende salg av redskaper og verktøy i løa.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-15 12.16.03.jpg