Home>Front>Linda og Roger trener skiskytterne
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.32.49.jpg
Front Skiskyting

Linda og Roger trener skiskytterne

  • Skiskyttertrening skal være lek og moro lengst mulig. Alvoret kommer tidsnok for de som vil satse på denne konkurranseidretten, sier Linda Grubben som trener Sirdal Skilags skiskyttere sammen med mannen Roger Grubben.

Linda (39) har mye erfaring fra skiskytter-landslaget. Hun har både gull, sølv og bronse fra VM i skiskyting. I 2007 la hun opp karrieren som skiskytter. Roger har vært og er nå skilærer ved den videregående skolen på Tonstad. I tillegg har han vært landslagstrener for elitelaget i skiskyting for herrer, i flere perioder siden 2002. De siste årene hadde han ansvaret for damerekruttene.

De 13 medlemmene som er med i denne gruppen til Sirdal Skilag er elever fra 4. klasse til og med ungdomsskolen. Til våren arrangeres det skiskytterskole for elever i 3. klasse. ”Skolen” er nå flyttet til våren, for det oppleves bedre med lysere tider, sol og varmere, enn høsten som kan være svært så kald og ufysen med været. Mange kan da bli skremt av kulden og få vondt i fingrene som er mest utsatt i denne sporten.

  • Skytingen er den største utfordringen. Ligge og stå riktig. Uvanene må tas tidlig, ellers vil de lett slite med det i årene framover, sier Linda og Roger som gjerne vil korrigere feilaktige stillinger snarest mulig.

De yngste skyter bare liggende, dette gjøres til og med 12 år. Da brukes et anlegg eller en ”bukk” som sirdølene kaller det. De yngste kan bruke store blinker, men det gjør ikke gruppen til Linda og Roger. Det trenes bare på små blinker, mens i konkurransene brukes det store.

Konkurransene starter når snøen kommer. Da er det konkurranse på Sirdal Skiarena på Tjørhom, eller Feed skistadion på Tonstad. Det blir også noen turer til Bortelid, Hovden eller Øvrebø, tre mil utenfor Kristiansand. Alltid kjekt å reise og oppleve andre baner.

Trenerne har ansvar for denne gruppen opp til videregående skole. Jo eldre man blir, jo mer trening kreves. Både egentrening og skytetrening sammen med andre. Selv om det er lite samlet trening på barmark, før snøen kommer, er disse ungdommene med på så mange aktiviteter at de holder seg godt i form.

Annonse

Våpen får de yngste låne av klubben så lenge det er noen ledige. Vil man anskaffe eget våpen, må du brukte fra 7.500 kroner og oppover. Nye våpen starter på 20.000 kroner.

Det er imidlertid strenge regler for bruk av våpen. Før du fyller 16 år har du ikke lov til å bære skytevåpen. Da er det foreldrene som må engasjeres. De bærer våpenet fram til standplass. Lader våpenet og bærer våpenet tilbake etter trening og konkurranse.

Ved konkurranser er det som regel to skytinger og de går fra 2.5 til 5.0 kilometer.

Linda og Roger begynner å bli fornøyd med skistadion som nå gjennomgår et ”ansiktsløft”. Ny løype med nytt lysanlegg, som blir ferdigmontert før jul. Skyteskiver som er godt opplyst. Brakker settes nå opp midlertidig hvor en kan få oppholde seg innendørs. Nye toaletter monteres sammen med en kiosk. Standplass har god plass til alle. I Lindas oppvekst var de borti hverandre med beina hele tiden det opplevdes trangt og vanskelig.

Når snøen kommer blir det trening mandag og onsdag, torsdag er det lysløypekarusell. Da starter en gjerne helt ned i tre-årsalderen. Et glass saft er belønningen og så er det mat å få kjøpt i grendehuset. Sosialt og hyggelig, for liten og stor. Konkurransene er i helgene.

Bak fra v: Roger Grubben, Marius Nygård Fidjeland, Frida Norheim, Lisa Grubben, Ingvild Nygård Fidjeland, Johan Tjørhom, Linda Grubben

Foran fra v: Fredrik Hegre, Ina Sinnes Josdal, Oda Grubben, Johanna Tjørhom

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.11.46.jpg

Lisa Grubben, Ingvild Nygård Fidjeland, Johanna Tjørhom, Fredrik Hegre, Johan Tjørhom, Ina Sinnes Josdal, Marius Nygård Fidjeland får instruks av trener Roger Grubben

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.20.50.jpg

Johan Tjørhom med full konsentrasjon under skytingen.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.46.21.jpg

Frida Norheimblir instruert av Linda Grubben.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.46.54.jpg

Ingvild Nygård Fidjeland får tips av Roger Grubben.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-26 18.34.53.jpg

Ingvild Nygård Fidjeland, Marius Nygård Fidjeland, Fredrik Hegre, Johanna Tjørhom og Jahan Tjørhom holder varmen med hinderløype.