Home>Front>”Spille hverandre gode i Sirdal”
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-30 13.44.40.jpg
Front Nyhet

”Spille hverandre gode i Sirdal”

  • Jeg synes vi må spille hverandre gode, som det heter på fotballspråket. Vi har det godt i Sirdal, med barnehage, skole, kulturskole, aktivt idrettslag og flere nærbutikker, sier Solveig Marie Ådneram. – Det er så mye positivt som skjer i kommunen, vi må heller snakke om det positive enn det negative.

Solveig Marie Ådneram kommer fra Salte som tilhører Orre skolekrets på Jæren. Besteforeldrene leide hytte på Sirekrok og foreldrene begynte å reise dit da hun var tre år gammel. Kjærligheten fant hun i alpinbakken på Ådneram. Vinteren 2008 giftet hun seg med Tom Ådneram, sønn til Velaug og Ånen Ådneram.

Solveig og Tom har siden fått tre barn, Tobias ni år, Kristoffer sju år og Sille Marie 20 måneder.

33-åringen er svært aktiv, med mange prosjekter i kommunen. Mens hun gikk idrettslinjen på Bryne videregående skole, var hun svært aktiv i 4 H, som står for hode, hender, hjerte og helse. Etter ni års innsats fikk hun plaketten.

Hun fortsatte i bygdeungdomslaget, kalt BU. Der var hun med i lokalstyret, fylkesstyret (fire år) og to år i sentralstyret med ansvar for verving og rekruttering. Det året besøkte hun alle fylkene i landet sammen med Finland, Danmark og Færøyene. Over 50 turer det året. – Givende og lærerik periode i ungdommen.

Hun begynte på Universitetet på Ås, men avsluttet studiet etter ett år. Det betydde også avslutning på BU-bobla. Imidlertid var hun fortsatt dommer i konkurranser som osteanretning og motorsag. Selv ble hun Norgesmester i eksteriørdømming av sau og fikk 4. plass i motorsag. Konkurranser er noe hun trives med.

Annonse

I 2008 bygde Solveig og Tom hytte i Ådneram Fjellgrend. Denne bruker de nå som bolig. En stor overgang for Solveig som vokste opp nær Jærhavet og flyttet til 730 meter over havet. Mest savner hun solnedgangene fra Jæren. Vinden er den samme som hun er vokst opp med på Jæren. Motvind, medvind og sidevind er hun vant til. Sykkel var hennes fremkomstmiddel til skolen (to kilometer) og treningene med Klepp fotball. Ti kilometer hver vei, var både god oppvarming og trening.

Avstander og utilgjengelighet var den største overgangen hun opplevde etter å ha flyttet til Ådneram. – Samholdet var imidlertid ubeskrivelig. Jeg fikk snart erfare at familie og venner stilte opp for hverandre. Enten lokalt, eller en handletur til byen (Sandnes/Stavanger). Da stiller man opp for hverandre hvis noe trengs.

  • Når du bor i naturen, må du også være glad i den og utnytte mulighetene som den gir. Ut på tur med familie og venner er kjekt. Spesielt for barna er det fantastisk å vokse opp med naturen som nærmeste nabo. Fjelljegeren med alle toppene er et mål sommerstid.

Til hverdags trives Solveig med prosjekter. Hun har det jærske lynne og kreativiteten i seg. Aktiviteter er med på å drive henne til nye muligheter og nye prosjekter.

Hun er nå leder for Sirdal bygdekvinnelag. Du trenger ikke komme fra gård for å være medlem der. De har mange forskjellige aktiviteter, denne uken laget de persesylte på ”dugnad”, på Tjørhom Grendehus.

I tillegg arrangerer Bygdekvinnelaget Pepperkakebygda sammen med biblioteket. Utstillingen finner du på biblioteket som er åpent på mandager og torsdager. Premiering skjer på juletrefesten på skolen 19.desember.

En dag i uka finner du Solveig bak disken i Fjellbutikken i Suleskar De øvrige dagene er hun opptatt av prosjekter, som hyttemessa til Sinneshyttå og salg av hyttekart for Karttjenester.

Solveig har også et eget prosjekt, Rammeprosjektet, som er støttet av Sirdalsvekst med 165.000 kroner.

  • Rammeprosjektet er rammer av stål, som skal settes ut rundt omkring i kommunen. Rammene er tomme, altså uten maleri i, fordi naturen er selve «maleriet». Maleriet vil da bli slik du selv ønsker det, alt etter hvor nær eller langt i fra du står til selve rammen, eller hvilken vinkel du har. Jeg ønsker altså å ramme inn den flotte naturen i Sirdal, sier Solveig med entusiasme.

21. desember skal hun sammen med næringssjef Øyvind Sjøtrø, næringsforeningen og Sira-Kvina kraftselskap arrangere en kveld kalt ”Heim att”. Ungdommer og studenter skal møtes for å snakke om jobbmuligheter. ”Smak i Sirdal” og Norhard skal presentere seg sammen med andre bedrifter.

Energifestivalen arrangeres om våren og da markedsfører bedrifter seg med boder i Tonstad sentrum.

I kommunen finnes det mange grundere og høy kompetanse. Hun liker å være med på arrangementer av dette slaget. Mange ideer til nye aktiviteter har hun alltid på lager.

Lokalpolitikk frister henne. Være med å bestemme utviklingen og hva som påvirker henne og sambygdingene. Hun lar seg lett engasjere, men politisk arbeid blir ikke prioritert så lenge hun er småbarnsmor. Den kombinasjonen trakter hun ikke etter. Politikk får med andre ord vente.

Foto: Solveig Marie Ådneram liker å jobbe med prosjekter.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-11-30 14.03.33.jpg

Solveig Marie Ådneram selger hyttekart for Karttjenester AS på Tonstad.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:2018-12-05 10.53.29.jpg

Solveig Marie med sine tre barn under bakedagen på Ådneram og fra høyre er det Tobias, Kristoffer og Sille Marie.