Home>Nyhet>Sirdal Skimaraton 16.mars
Nyhet Skiløyper Sport

Sirdal Skimaraton 16.mars

Av Lars Vagle

Sirdal Skimaraton er et resultat av en visjon og gamle ønsker. Rennet ble skapt fordi vi ønsket å skape et flott lokalt skimaraton i Sirdal, i lokale gode løyper, med start og mål i Sirdal, enkel praktisk logistikk og mye ekstra innhold. En hyllest til langrenn i Sirdal og Sirdal som fritidsdestinasjon. Ønsker om et renn som passer alle fra eliten, til aktive, til mosjonisten og til nybegynneren. Et tungt og krevende skimaraton for de aller tøffeste, til fin utfordring med halvmaraton og så en sosial trimklasse med valgfri lengde og ingen tidtaking. Denne visjon ble realisert og levert første gang i 2012. Vi fikk det til!

Rennet i dag.

Sirdal Skimaraton er i dag et arrangement med mye innhold. Hovedrennet er i klassisk stilart og er 45km (helmaraton). På grunn av praktiske forhold tilbys også 23km (halvmaraton) og trimklassen som har valgfri lengde og ingen tidtaking. Det eneste skimaraton som passer alle. Siden 2014 har også et 10km turrenn i fristil vært tilbudt. Sirdal Fristil arrangeres på søndagen, dagen etter hovedrennet. Det har vært gratis og mer uformelt i form og er et tiltak for å øke interessen for fristil i Sirdal.

Italia-stemning i Sirdal.

Annonse

Skimaratonet har med sin form en del assosiasjoner til populære Marcialonga i Italia. Flere ganger passerer deltakere hyttefelt og heiagjenger underveis – slik som landsbyene i Marcialonga. Og det er lett å følge med på mellompasseringer underveis ved rennets midtpunkt, ved turisthytten, like ved veien. Et punkt i rennets trase er å gå opp deler av skitrekket og det igjen minner mye om siste etappe i Tour de Ski som også går opp deler av et skitrekk og er innom deler av Marcialonga trase. Den musserende vinen som poppes på premieutdeling er «nesten Prosecco» så litt Italia der også.

Et godt Italia-innslag var en Italiensk deltaker som jobbet i Stavanger og som aldri hadde gått langrenn før. Han fikk gratis kursing av rennet og hjelp med utstyret. Han jobbet hardt men kom i mål med et stort smil. På tide italienere kommer til norske skirenn etter så mye vi har reist til Marcialonga.

Tøft renn.

Selv med sosial publikumsvennlig løypeprofil så går rennet innom Flatstølen og nedover Lyseveien hvor du har fjellets stillhet rundt deg. Rennets innhold er variert og innholdsrikt. Typisk Sirdalen. Mye av rennets trase er flat og milde bakker så det er populært. Men med 45km lengde, småkupert, en god del høydemeter ved skitrekket og noen høye sluttider så er dette et meget tøfft skirenn som krever sitt av vinnerne i helmaraton. Vinnerne fortjener den største heder og ære.

Nyskapende og alltid i front.

Helt siden oppstart i 2012 har skimaratonet pløyd mye ny mark og prøvet ut nye konsepter. Praktiske ting i rennet og i markedsføringen. Det har ført til flere andre skirenn over årene har kopiert litt og noen mye. Det koster å ligge i front.

Første året ble det innført smørestasjoner for hver bidige mil. Kjærkommet tiltak. Etterpå kom sone for skibytte underveis – lovlig selv om skiene ikke er skadet. Praktisk i vanskelige smøreforhold. Et tiltak som er vanskelig å kopiere men lett med skimaratonets praktiske trase.

Trimklasse uten tidtaking og også uten lengdekrav har vært noen år og øker i deltakertall. Hver høst arrangeres også kurs i trening eller populære foredrag. Utenom skimaraton er også et triathlon arrangert. Sirdal Multisport ble arrangert i de samme spor som skimaraton men på høsten og da med rulleski, sykling og terrengløping. Mere nye ideer er på vei.

Mer enn bare et skirenn. Og det gratis!

I alle år har skimaratonets hatt ekstraaktiviteter før renndagen. Sosiale og nyttige tiltak for å hjelpe deltakerne. Gratis-ordet har vært en gjenganger. Det har vært gratis kurs i skiteknikk. Gratis barmarkskurs med proffe instruktører. Selv når kjendiser som Vibeke Skofterud og Anita Moen holdt foredrag med rennet så var deltakelse og servering helt gratis.

Det er i rennets filosofi å tilby så mye hjelp til deltakerne som mulig og aller helst gratis. Det har blitt mange gratis kurs og foredrag med årene. Utlendinger, «expats», har vært en gruppe som har fått mye gratis hjelp uten at det har vært omtalt. Programmer med jevnlige trening og kursing hele vinteren er utført. På et av gratiskursene var det åtte nasjoner til stede.

Fremtiden.

Skimaratonet fortsetter i samme bane som før. Nye innovasjoner kommer og konsepter testes ut. Deltakerne lyttes til grundig og alle ønsker respekteres. Er det mulig så gjør vi det.

Årets renn starter 16.mars klokken 10:30 og dagen etterpå er det Sirdal Fristil.

Rennleder, Lars Vagle, Sirdal Skimaraton. Tlf 48 999 810

Vedlagt er også et bilde av alle vinnere fra i fjor. Navnene til de på bildet, palleplassering 2018 er:

1.Wenche Kvæven

2.Ragna Sigmo Skipstad

3.Yvonne Smith

1.Hans Rune Tonstad

2.Jon Arne Hoås

3.Tor Jøran Ravndal

1.Elise Hay Opsahl

2.Sigrid Odland Paulsen

3.Anne Østbø Frafjord

1.Torjus Idland

2.Jan Sverre Aamlid

3.Vebjørn Molvik Nilsen

3.Stian Fosså