Home>Front>Kunnskap om terrenget og utstyret viktig
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-17 10.19.42.jpg
Front

Kunnskap om terrenget og utstyret viktig

  • Skredvettdagen skal være med å øke oppmerksomheten og kunnskapen om hvordan terrenget og utstyret oppfører seg når skientusiaster skal ta toppturer, sier Julie Jonstrup, styreleder i STF fjellsport og ansvarlig for skredvettdagen som ble arrangert i Ålsheia søndag.

Turistforeningen hadde også med seg medlemmer fra Sandnes Røde Kors Hjelpekorps og Norske Redningshunder avdeling Rogaland. Været var dessverre ikke av beste sorten med plussgrader, yrregn og litt tåke. Grått og trist.

Magnus Berge, skredinstruktør fra Røde Kors, demonstrerte og underviste hvordan skredvarsler virker, teoretisk og ute i terrenget. Familien Hodnesdal, Dag, Elise, Siri og Hanne, deltok i demonstrasjonen.

  • Siri har lyst til å begynne med toppturer. Da er det godt å ha teorien og kunnskapen om skredfare, forteller foreldrene Hanne og Dag.

Røde Kors gravde ned dokker i snøen. Disse ble brukt til demonstrasjon og søk i terrenget. Kursing er viktig for å kunne ferdes trygt i bratte skråninger.

Lavineansvarlig Stig Wølstad-Knudsen i Norske Redningshunder avdeling Rogaland, forteller at det er to godkjente lavinehunder i vårt distrikt. I tillegg har klubben 40 som trener på ettersøking på bar bakke. Den tredje kategorien er katastrofesøk.

Tre år tar det å få godkjent en hund som lavinehund. En tidskrevende og dyr hobby, innrømmer Wølstad-Knudsen.

Annonse

Skredvettdagen er en nasjonal dag som arrangeres av DNTs medlemsforeninger 13 steder over hele landet. Vi håper alle som møter opp kan lære litt om hvordan de får trygge vinteropplevelser. For å få til dette stiller vi med lokale eksperter, sier Jonstrup, dansk geolog og jobber i miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Rogaland.

  • Toppturer vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT, som også var til stede i Ålsheia.
  • Vi er opptatt av at alle skal ha kunnskapen til å føle seg trygge på tur, også på vinteren. Med litt skredvett i bakhodet er det større sjanse for at du kommer deg trygt frem i vinterfjellet, sier Julie Jonstrup.

Foto: Instruktør Magnus Berge demonstrerer hvordan en skredsøker virker for Dag, Siri, Elise og Hanne Hodnesdal.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-17 11.02.23.jpg

Julie Jonstrup, styreleder STF fjellsport og ansvarlig for skredvettdagen

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-17 10.48.45.jpg

Magnus Berge, instruktør Røde Kors og Stig Wølstad-Knudsen fra Norske Redningshunder diskuterer demo-opplegget.