Home>Front>Mindre brødbakst – mer småbakst
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-15 11.30.23.jpg
Front Nyhet

Mindre brødbakst – mer småbakst

  • De siste årene er det blitt mindre tradisjonell brødbakst. Småbakst med horn, frokostbrød og rundstykker har hatt en sterk vekst, sier Svein Sturla Tonstad, baker og eier av Tonstad Bakeri AS.

Svein Sturla er andre generasjon av det tradisjonelle bakeriet på Tonstad. Han overtok i 1975 bakeriet etter sin far Peder, som startet bakeriet i 1936. Peder gikk i lære i Egersund hos Rodvelt.

  • De fleste oppskriftene og tradisjonene vi benytter er fra far sin tid, som han igjen hadde tatt med seg fra Rodvelt. Tonstads kneipkavring er fra 1930, og er like populær i dag, sier Sven Sturla.

Horn med ost og skinke er bestselgeren. Det går virkelig godt unna, hver dag. Da Sven Sturla overtok i 1975 var to tredjedeler hvitt brød, som loff og franskbrød. I dag utgjør dette kun 25 prosent av produksjonen. Grove sorter med korn har overtatt hegemoniet.

Bakeriet har to bakere utenom Sven Sturla. De starter dagen ved fem-tiden og holder på til lunsjtider. 100 – 200 brød bakes daglig. I tillegg kommer alt småbaksten og alle konditor-varene som ligger i disken og frister kundene.

Etter at bakeriet flyttet inn i nye lokaler og kom mer fram i hovedgaten, er salget og kafedriften økt betraktelig. Årlig omsetning utgjør åtte millioner kroner. Bakeriet åpner daglig klokka 0700 og har til sammen sju-åtte årsverk.

  • Her lager vi alt fra bunnen. Reke- og potetsalat som tilbys i kafeen er hjemmelaget. Hver morgen er det ferskvarer som produseres og selges. Wienerbrødet er av gammelt godt slag, med lite smør. Derfor kjenner du den gode smaken, sier Sven Sturla som er stolt over oppskriftene og at en del bakes direkte i steinovn.

Tonstad Bakeri har en svært lojal kundemasse. I helgene og feriene merker de økt salg til hyttefolket i Øvre Sirdal og ikke minst alle som stopper på fredagen på vei til Bortelid, Åseral og Eiken.

Annonse

  • Hyttefolket setter stor pris på de ferske bakervarene og gir klart uttrykk for det. Når rogalendingene starter vinterferien til helgen merkes det med økt salg hos Joker Sinnes, sier Tonstad.

Sven Sturla har samarbeidet i 40 år med Geir Helge Tjørhom, som eier og driver Joker-butikken på Sinnes. Han kan ikke skryte nok av den gode tonen de har hatt i alle år. Dette er også den største kunden til bakeriet.

Tonstad Bakeri er blitt en institusjon på Tonstad. For lokalmiljøet er det verdifullt med et bakeri. Folk setter stor pris på det. Siste tilskudd med kafedriften er med på å skape et godt miljø for unge som gamle. Pensjonistene har funnet sin plass, der damene treffes på tirsdag, mens mannfolka har treff på fredagene.

  • Jeg har passert 60 år men har ikke tenkt å gi meg enda. Jeg vil holde på så lenge helsa holder, sier Sven Sturla, som håper en datter, av fem barn, vil overta driften på sikt.

Foto: Sven Sturla Tonstad foran butikklokalene.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-15 11.31.58.jpg

Sven Sturla Tonstad og baker André Trædal.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-15 11.36.31.jpg

Albert Gudbrandsson lager wienerbrød.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-15 11.38.13.jpg

Gretha Hompland smører horn med hvitost og skinke.Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BSM 2019:2019-02-15 11.43.17.jpg

Rikt utvalg av brød og småbakst hos Tonstad Bakeri.