Home>Front>Knallvær og hardt føre
Front Nyhet

Knallvær og hardt føre

Nattefrosten de siste nettene, med cirka ti minusgrader, er med å redde påskesnøen. Det er imidlertid ventet at nattefrosten vil avta i begynnelsen av påskeuken. Uansett, nå er det knallvær med sol fra skyfri himmel og litt vind. Føret i de oppkjørte løypene er hardt.

  • Vi har ikke overflod med snø. Er det hardt i skisporene, vil jeg anbefale å gå på skaren ved siden av sporene, sier Julie Olsen, daglig leder for Sirdal Skiløyper. Til lenger du kommer deg opp i høyden, desto bedre er det med snø og skiføre.
  • Vi har hatt lav luftfuktighet de siste kveldene og med minus seks-sju grader, har det vært utmerkede forhold for snøproduksjon, sier Ånen Ådneram ved Ådneram Skitrekk. Forholdene i alpinbakken er de beste, så snøen vil holde seg.

Det samme kan han ikke si om langrennsløypene. Nå tror han ikke at det blir mer kjøring med tråkkemaskinen denne sesongen. Det vil etter Ådnerams mening ødelegge mer enn det gjør godt med de små snømengdene som er nå.

Sira-Kvina Kraftselskap har denne uken brøytet Suleskardveien fra bommen inn til Heiestøl kraftanlegg ved Øyarvatnet. Tidligere har de brøytet inn Finnstølen til Svartevatnet.

  • De to siste kveldene har vi produsert snø nederst i trekket. Torsdag og fredag vil vi produsere til Fjellheisen, 300 meter høyere oppe enn starten av trekket. Dette for å sikre gode forhold når mildværet setter inn mot slutten av påske, sier Torbjørn Tjensvold ved Fidjeland Skitrekk.

Sirdal skitrekk melder at løypene bærer preg av et år med mindre snø enn normalt. Forholdene er veldig like de som var i vinterferien, både vær og snømessig. Alle hovedløyper er oppe og i god stand. I Tjørhomfjellet er Stolheisen, Koblingsheisen og heisen (med tautrekk) i Hulderheimen åpen.

Heisene på Nystøl er åpne men mer usikre, det avhenger av temperaturen i påsken. Nå er det lite snø på toppen av heis seks, og skipatruljen og tråkkemannskapet jobber for å holde det i akseptabel stand til påske.

Annonse

I Ålsheia er dobbeltrekkene og barnebeltet åpent, samt hovedløyper med en fin liten terrengpark. Her vil det også være hoppepute siste del av påsken, for de som vil lære nye triks på ski og snowboard.

Foto: Ådneram Skitrekk har produsert kunstsnø de siste kveldene. Foto: Magne Ådneram.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-04-11 11.53.21.png

Langtidsvarselet for Sirdal er de beste for de neste dagene.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-04-11 16.11.54.png

Lokale kjentmenn, Per Magne Sinnes og Jon Ovedal måler isen.

Lokale kjentmenn

Per Magne Sinnes og Jon Ovedal kjenner spesielt godt til forholdene på reguleringsmagasinene, og er utnevnt som Sira-Kvina kraftselskaps lokale kjentmenn. De foretar jevnlige målinger av tykkelsen på isen, og sjekker tilstanden på de ulike magasinene.

Som generelle råd vil kraftselskapets kjentmenn si at det er viktig å følge merkete løyper over isen da det er her istykkelsen er målt. Særlig usikre områder skal være merket, men det er likevel viktig å se opp for isbrekk langs land og benytte seg av eksisterende broer.

– Enkelte steder kan man oppleve overvann med et tynt islag på toppen. Dette betyr ikke nødvendigvis at isen er utrygg, meddeler Jon Ovedal.

På Valevatn er det tre lag is, hvert med en tykkelse på ca. 10 cm med «slush» mellom. Den sene påsken kombinert med lav vannstand gjør at magasinet flere steder er åpent.

– Det kan ikke gjentas for ofte at magasinet kun må krysses der det er merket løype, understreker Jon Ovedal.  Det kan også være vanskelig å komme utpå magasinet, da det er lange strekk med svak is eller åpent vann langs land.

I år la isen seg sent med varierende istykkelse på Svartevassmagasinet. Siste målinger viser at isen likevel er farbar, men følg turistforeningens kvistede løype.

– Frostnettene den siste uken har gjort bra og forsterket isen, sier Per Magne Sinnes som vil følge utviklingen i hele påsken.