Home>Front>Sommerlig påske
Front

Sommerlig påske

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-03-04 16.42.54.png Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-03-04 16.46.38.png

Ansvarlig redaktør Leif Sirevåg

Superlativene er mange når en skal oppsummere årets påske. Drømmepåske. Eventyrlig. Historisk. Sommerlig. Ja ordene er mange når vi skal se tilbake og huske det vi skriver i hytteboka. Påsken 2011 er nevnt, den var varm, men hadde færre fine dager enn dette året.

Blå himmel. Nattefrost og varmt utpå dagen. Det er veldig vanskelig å beskrive. Det må oppleves. Denne påsken har det vært mellom 20 og 30 varmegrader på terrassen.

”Sommervarmen” vil bli husket mer denne påsken enn skiturene og turene i alpinbakken. Lite snø har ikke lokket så mange på skitur eller til alpinbakken. Det har vært langt færre i løypene denne påsken. Flere hytter har heller ikke vært besøkt dette året. De valgte andre reisemål.

Alle melder om mindre besøk denne påsken. Butikkene. After ski. Alpinanleggene. Skiløypene. De mange snøaktivitetene er uteblitt og i år har det ikke vært mange påskekyllinger å se. Aktivitetsdagen på Kvæven påskeaften hadde lite snø å by på. Derfor lite fremmøte.

Annonse

Bålpanne og fullmåne har fått mange til å sitte ute og nyte det fine været. Fra skjærtorsdag har det vært mange uvanlig varme dager der temperaturen har bikket 20 grader. Nå har vi hatt nattefrost og blå himmel i over to uker. Tørreste start på april på mangfoldige år.

En del turister har også vært usedvanlig spreke og har tatt den ene toppturen etter den andre. På facebook kan vi lese om turer til Kjerag, Børsteinen, Urdalsknuten, Hilleknuten, Kvinen og Grubbå, for å nevne noen. Skareføre på formiddagen og mykere og mer slush på ettermiddagen. Antrekket har ikke vært normalt, men mer sommerlig med shorts og singlet.

Paul Moi gikk sammen med Berit og Thor Inge Kalberg fra Suleskard til Fidjeland. – En magisk tur og greit føre på zero-ski, sier Paul Moi. De gikk opp fra Suleskard og holdt skråningen bortover til Thorsdalen. Der gikk de over til Steinbu og tilbake gjennom Jogledalen. En fantastisk avslutning på påskeferien 1. påskedag.

Tidenes påske har det også vært for beredskapsgruppene med lite og nesten ingen ting å gjøre. Utrykninger og leteaksjoner er uteblitt. Noen forstuinger og skrubbsår er det eneste som står oppført i protokollene. Opptakten til påskeberedskapen var den beste med ministerbesøk i Sirdal.

Åpningen av påskeberedskapen ble arrangert fredag før palmehelgen av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt.

Demonstrasjonen var en oppfølging av en rapport som ble overlevert statsråden 25. februar. Rapporten handler om de økende oppdragsmengdene for de frivillige organisasjonene. FORF ( Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum) er en paraplyorganisasjon som består av Norsk Folkehjelp Sanitet, Røde Kors Hjelpekorps, Speidernes Beredskap, Norske Redningshunder, NAKs flytjeneste, Norsk Grotteforbund og Norsk Radio Relæ Liga. I tillegg er Øvre Sirdal Leitegruppe med i den lokale organisasjonen.

FORF har skyhøye forventninger til rapporten og hvilke resultat de kan forvente fra Regjeringen. Nå bør politikerne sette pris på den frivillige innsatsen som gjøres rundt omkring i landet. Det nytter ikke bare for Statsråden å forvente at arbeidsgiverne skal gi fri ved oppdrag. Millioner bør også komme fra Regjeringen. At de tar mer ansvar og gir støtte til blant annet:

  • Økning i tilskuddet til frivillige i redningstjenesten
  • Satsing på teknologi og forskning i redningstjenesten
  • Avgiftsfritak for kjøretøy som frivillige benyttes i redningstjenesten
  • Sikre tilgang til flere nødnett og medvirke i arbeidet med neste generasjons nødnett

Kjernen i den norske modellen er trygge lokalsamfunn med tilgjengelige, godt motiverte og høyt kvalifiserte frivillige redningsmannskaper. Det trenger vi. Endringene som brann, helse og politi gjennomgår har også store konsekvenser for de frivillige i redningstjenesten.

Nå venter vi bare på tilbakemeldingen fra statsråden. Her trenges penger til endringer og tilpasninger. Beredskapsgruppene flytter nå fokus fra snø til barmark og sjø. Alle vet hvor mange aksjoner det har vært i Kjerag-området de siste årene. Beredskapsgruppene er klar hvis alarmen går. La oss håpe det blir like få aksjoner der som det har vært i påsken.

Foto: Thor Inge og Berit Kalberg på vei oppover Thorsdalen 1. påskedag. Foto: Paul Moi.

Paul Moi på vei opp Thorsdalen i bare shorts i sommerværet.