Home>Front>15 poster venter i Sirdalsheiene
Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Sirdalmagasinet 2016:2016-04-22 10.40.38.jpg
Front Nyhet Turløyper

15 poster venter i Sirdalsheiene

  • Alle 15 postene som er med i årets Fjelljegeren er lagt ut i terrenget. Det er bare å melde seg på og finne fram kart og kompass, sier Per Magne Sinnes. Han er primus motor for dette sommertilbudet, som Sirdal Skilag står bak.

Dette er et ypperlig turmål. En aktiv utfordring som bør lokke flere til å delta. Postene er lagt i Sirdalsheiene og turene er både korte og lange, og noen krever litt ekstra innsats med høydemeter. Føler du deg ikke komfortabel med kart og kompass, kan GPS være et godt hjelpemiddel i tillegg.

Denne sommeraktiviteten har Sirdal Skilag arrangert i 39 år. I år blir det 40-års-jubileum for dette arrangementet. Utgangspunktet var å få lokalbefolkningen og hytteturistene til å bli bedre kjent i Sirdalsheiene sommerstid. Ideen med Fjelljegeren var det Magnar Undheim som hadde da han satt i en komite sammen med Olav Sirekrok og Ånen Ådneram.

Postene blir plassert rundt i terrenget, de aller fleste er på fjelltopper. Friluftsmannen og entusiasten, Per Magne Sinnes (72) har i alle år vært drivkraften. Han legger ut postene (seinest 30. mai) og henter dem inn igjen (seinest 22. september).

Per Magne har alltid vært aktiv friluftsmann, langrennsløper og skiskytter vinterstid, fjelløp med orientering og terrengløp sommerstid. Til daglig jobber han som damvokter i Sira-Kvina Kraftselskap. Jobben og friluftsinteressene gjør at han er lommekjent i Sirdalsheiene. Når det er leteaksjoner er Per Magne, med sine lokalkunnskaper, en svært verdifull mann å ha med.

Utskifting av poster

Annonse

”Fjelljegeren” tar Per Magne på alvor. Bruker mye tid om vinteren til å søke nye turmål. Vanligvis blir tre-fire poster skiftet ut hver sommer, bortsett fra Hilleknuten og Kvinen som er gjengangere. Postene går da igjen tre år før de skiftes ut.

Over 130 forskjellige mål/poster har det vært på de 39 årene Fjelljegeren har funnet sted. Påmelding skjer ved å kjøpe (100 kroner pr person) kart og deltakerkort hos Joker Sinnes (GP), Fjellbutikken i Suleskard eller hos Kvæven turistkontor.

15 poster er utplassert fra 30. mai til 22. september, men det avhenger av snøforholdene. Derfor kan det variere noe fra år til år. På hver post finner man en bokstav som noteres på startkortet. Hver post gir et visst antall poeng og for å oppnå bronsemedalje må en samle 40 poeng, sølv 90 poeng og gullmedalje 140 poeng. Gullmedalje gir tre poeng, sølv to og bronse ett poeng, og du samler da videre år for år til andre premier som fjelljegerstatuetten i bronse, osv.

Undertegnede har selv deltatt ti år på denne sommeraktiviteten. Det har vært en kjempeopplevelse. Du kommer rundt i heiene og blir kjent. Postene tar deg hele tiden til nye mål og høyder. Naturopplevelsene er mange på disse årene. Om det ikke er så mange dyr å se lenger, så treffer vi vanligvis på ryper og orrfugler. Ørn er blitt observert og flere ganger har vi sett skogens konge, elgen med og uten kalv.

Blomsterfloraen kan være enestående og fargerik. Og er du heldig kan du plukke med deg multer, blåbær og tyttebær hjem. Du kommer uansett tettere på naturen.

  • Hensikten med denne aktiviteten er å få folk ut i naturen. Kjekt å se og få tilbakemeldinger fra det folk opplever, sier Per Magne som liker seg best i motbakkene.

Å komme opp på en fjelltopp er like kjekt hver gang. Skue ut over den flotte naturen. Per Magne oppdager stadig nye ting. Han småløper og bruker ikke alltid så mye tid til å sitte ned og kose seg. Han liker verken tunge sko, tunge klær eller tung ryggsekk.

  • I dag er det mye lett utstyr som både er regn- og vindtett. Med litt varmt tøy under går det greit. Men kart og kompass må være med sammen med matpakke og fotoapparat for min del, sier Per Magne.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Sirdalmagasinet 2016:2016-08-01 14.19.33.jpg

Magnar Undheim er den eneste som har fullført løpet 39 år.

Magnar Undheim er den eneste som har deltatt på ”Fjelljegeren” i alle 39 år. Per Magne måtte stå over en sommer på grunn av et trøblet kne. Magnar kan ikke rose heiene og de flotte stedene nok. Da barna deres var med på ”Fjelljegeren” var traktene innover mot Simleknuten i Lyseheiane en av favorittene. Hilleknuten når du går innover og ned til Jogledalen er en annen flott tur, og ikke å forglemme Bekkjedalsknuten på 1192 meter.

  • Å komme på toppene er luftig og flott. Du føler nesten som du svever på et tak, sier Magnar.
Poengskala for Fjelljegeren (de som har gjennomført flest ganger)
Navn Adresse Gull Sølv Bronse Poeng
Magnar Undheim Sinnes 38 1 0 118
Per Magne Sinnes Sinnes 38 0 0 114
Torjus Fidjeland Fidjeland 34 1 0 104
Synnøve Fidjeland Fidjeland 33 1 2 103
Åslaug Karin Fidjeland Fidjeland 32 3 1 103
Jan Konrad Lillås Stavanger 30 0 0 97
Bjørg Hilde Fidjeland Fidjeland 27 2 2 87
Ånen Fidjeland Fidjeland 25 1 0 77
Anna Kvæven Kvæven 26 3 0 84
Siri Fidjeland Fidjeland 27 0 1 82
Geir Helge Tjørhom Svartevatn 22 5 4 80
Kjell Svihus Sandnes 25 3 1 82
Liv Dordi Mogstad Undheim Sinnes 17 4 5 66
Jan Inge Lunde Sandnes 20 5 2 72
Liv Aarreberg Hundvåg 24 0 0 72
Odd Aarreberg Hundvåg 24 0 0 72
Hedvig Johanne Anda Sandnes 23 0 0 69
Ingeborg Nevland Ålgård 20 0 0 60
Torstein Nevland Ålgård 20 0 0 60
Bjørn Fossan Sandnes 18 2 2 60
Bodil Fossan Sandnes 18 2 2 60
Guttorm Hundsnes Sirevåg 18 2 2 60
Stein H. Sørensen Stavanger 22 0 0 66
Ester Tjørhom Tjørhom 21 0 2 65
Marit Eide Stavanger 19 4 0 65
Gunn Therese Sirekrok Brusand 15 7 1 60
Alfred Klungtveit Sandnes 17 0 0 51
Hildegunn Larsen Sandnes 17 0 0 51
John Vigrestad Sandnes 17 0 0 51