Home>Nyhet>Mindre rypekyllinger dette året
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:/Users/Lsir/Leif Sirevåg Dropbox/Leif Sirevåg/BSM 2019/2019-08-01 12.00.26.jpgBSM 2019:2019-08-09 08.51.05.jpg
Nyhet

Mindre rypekyllinger dette året

  • Vi holder nå på å analysere rypetellingene (takseringen) fra terrengarbeidet som er gjort i de forskjellige heiene i hele landet. Sånn det ser ut nå, er det bra med voksen fugl og mindre med rypekyllinger, sier Kristian Eiken Olsen i Statskog, regionansvarlig for jakt, fiske, friluftsliv i Sør-Norge.

Fem-seks kyllinger pr kull regnes som bra. Rypene kan få opptil 14 kyllinger, mens orrfugler ligger på åtte og større fugler som storfugl enda mindre.

Eiken Olsen opplyser at det var en god kyllingproduksjon i 2018. Det hadde sammenheng med et veldig rikt år med smågnagere som mus. Da jakter rev, mår og annet smårovvilt på dem og lar rypekyllinger og annen småvilt være i fred. Jaktutbytte i fjor høst ble dårlig til tross for god produksjon, men det hadde sammenheng med svært dårlig vær.

  • I år er det nesten ikke mus å finne i Sør-Norge. Da jaktes det mer på rypekyllinger. Dette er ikke overraskende. Sånn er de naturgitte forholdene og variasjoner fra år til år, sier Eiken Olsen.

Hvor mye jegerne kan høste dette året, er ikke avgjort enda. Takseringene må først analyseres av Nina

ferdig i dataprogrammet, før Statskog kan si endelig tall til kvoter i årets jakt som starter 10. september.

  • Vi forsøker å ivareta en god forvaltning, slik at vi kan få bygget opp en god stamme med voksen fugl, sier Eiken Olsen og legger til at med mer voksen fugl tåler vi mer variasjoner av kyllingproduksjonen.

Eiken Olsen pakker i dag ryggsekken og jegerutstyret for å dra på årets første reinsdyrjakt som starter i Njadarheim i morgen, 20. august. Jaktsesongen er med andre ord i gang.

Annonse

Foto: Sist helg var det rypetelling i Sirdal.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-08-19 10.30.36.png

Kristian Eiken Olsen jobber med årets kvoter til rypejakten.