Home>Front>Mye snø eller ikke
Front Nyhet

Mye snø eller ikke

Med rognebær er det mange myter. Et gammelt sagn sier at med mye bær så blir det lite med snø kommende vinter. Det heter seg at rogna ikke greier å bære to byrder samme år. Så har den mye bær som i år, skulle det bli lite snø.

Sist år var det mange steder med lite snø, og med svært mye rognebær nå, har ikke rogna hatt to tyngder samme år. Det kan bety mye snø etter nyttår.

Så er det en annen teori om at fuglene trenger mat hvis det blir mye snø. Med andre ord, mye bær gir mye snø. Hvis rogna bøyer seg, blir det også mye snø, heter det.

  • Jeg kjenner ordtakene om to tunge bører og om fuglene som trenger mat. Det er imidlertid ikke alltid det har innfridd. Mye snø er det kommet og vi vet aldri hvordan vinteren blir, sier 78-åringen Ådne Sirekrok i Sirekrok, som har fulgt værmeldingene og naturen på nært hold i alle år.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:BLOGG SM 2018:2018-12-15 11.24.43.jpg

Ådne Sirekrok sier det ikke stemmer med mytene alltid.

Ånen Ådneram i Ådneram er ikke så opptatt av disse gamle mytene. – Vi får ta været og snømengdene som de kommer, sier Ånen.

Annonse

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-08-23 15.06.34.png

Alf Skreå mener setesdølene har en annen historie om mye rognebær.

  • I Setesdal sies det at med mye rognebær på trærne, fører det til en hard og snørik vinter, forteller Alf Skreå fra Skreå.

Han kjenner også til mytene om at to tunge bører betyr lite snø. Fuglehistorien er også kjent.

Svarene og historiene er mange. Ingen er sikre. Så får vi se når vinteren kommer. Om det blir snøfattig eller snørik vinter.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:/Users/Lsir/Leif Sirevåg Dropbox/Leif Sirevåg/BSM 2019/2019-08-01 12.00.26.jpgBSM 2019:2019-08-22 15.10.57.jpg

I år er det svært mye rognebær på trærne.