Home>Friluft>Stengt rypejakt i Njadarheim
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-09-04 09.57.38.png
Friluft Nyhet

Stengt rypejakt i Njadarheim

  • Vi ser oss nødt for å stenge årets rypejakt i Njadarheim. Årets kyllingproduksjon var under 2,5 kyllinger pr rypepar. I tillegg var det en kald og dårlig værperiode i månedsskiftet juni-juli med snøbyger, sier Kristian Eiken Olsen i Statskog, regionansvarlig for jakt, fiske, friluftsliv i Sør-Norge.

Jaktområdet til Statskog utgjør i Njadarheim 800.000 dekar. Eiken Olsen sier at det er første gang rypejakten er blitt stoppet i dette området.

  • Njadarheim ligger på 900 meter og høyere. Tellingene viser at til høyere man kommer, desto mindre rypekyllinger var det i årets telling, sier Eiken Olsen, og legger til at det er større og bedre kull lenger nede i dalene.

Eiken Olsen får nå et stort arbeid med å refundere innbetalte dagskort og hytteleie for 200 – 300 jegere som hadde fått tildelt kvoter.

Han opplyser at det var en god kyllingproduksjon i 2018. Det hadde sammenheng med et veldig rikt år med smågnagere, som mus. Da jakter rev, mår og annet smårovvilt på dem og lar rypekyllinger og annen småvilt være i fred. Jaktutbytte i fjor høst ble dårlig til tross for god produksjon, det hadde sammenheng med svært dårlig vær.

  • I år er det nesten ikke mus å finne i Sør-Norge. Da jaktes det mer på rypekyllinger. Dette er ikke overraskende. Sånn er de naturgitte forholdene og variasjoner fra år til år, sier Eiken Olsen.
  • Vi forsøker å ivareta en god og bærekraftig forvaltning, slik at vi kan få bygget opp en god stamme med voksen fugl, sier Eiken Olsen og legger til at med mer voksen fugl tåler vi mer variasjoner av kyllingproduksjonen.

Foto: Ingen jakt på ryper i Njadarheim dette året.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-08-19 10.30.36.png

Kristian Eiken Olsen sier det er første gang rypejakten er avlyst i Njadarheim.

Annonse