Home>Front>Kvalitetstømmer til hytter og utemøbler
Front Næringsliv Nyhet

Kvalitetstømmer til hytter og utemøbler

Vårt arbeidsår er inndelt i to. Om vinteren produserer vi robuste utemøbler, mens sommerhalvåret er bearbeiding og produksjon av såkalt villmarkspanel samt spesielle dimensjoner av søyler og dragere til hytter, forteller Tormod Førland, som eier Sirdal Sag AS, sammen med kona Ranveig. De har drevet firmaet siden 2006.

Tormod kom til Sirdal i 2000. Da jobbet han med brøyting av Solheimsdalen og inn til Neset. Resten av året brukte han tiden til å hogge trær i skogen.

Skogsarbeidet gjorde at han kom i kontakt med Anders Andersen som hadde ei mobil sag på den tiden. Tormod ble medeier i firmaet som ble etablert i 2002, men etter fire-fem år trakk Andersen seg ut og flyttet fra Sirdal. Tormod overtok da Sirdal Sag sammen med kona. Ranveig, som tar seg av alt papirarbeidet og Tormod liker seg best blant tømmerstokkene.

Tre døgn tar det å tørke tømmeret.

Egen tørke

Sirdal Sag er etablert på veien inn til Skreå. Da han startet var det bare ei steinrøys her. Nå er det gode produksjonslokaler og masse maskiner på verkstedet i andre etasje. I tillegg er det investert i egen tørke for tømmeret.

Annonse

Om våren er det ekstra travelt når villmarkspanelet og ekstra store søyler til hytter skal klargjøres. Da er det en mann med som sesongarbeider. Da kappes tømmerstokkene og bearbeides med tørke og impregnering.

Ni pakker med viltpanel kjøres inn i tørken samtidig. Det tar tre døgn å tørke panelen slik at de kommer ned i 16 prosent fuktighet. Det starter gjerne med 80-90 prosent. I løpet av 40 sekunder kommer det en liter vann ut.

Sirdal Sag leverer tre sorter material. Noen foretrekker jernsulfat og setter panelet inn med det. Andre vil ha Royal impregnering, og noen foretrekker dem i naturell. Det betyr ubehandlet. Med god lufting, fungerer det helt utmerket.

Tormod følger tørkeprosessen via dataskjermen.

Robuste utemøbler

  • Jeg bruker vinteren til å lage robuste utemøbler. Benker og bord, er bestselgerne. Noen vil også ha stoler, mens andre fortrekker bord med steinplate. Jeg spesial-lager også det kunden måtte ønske, sier Tormod som er glad for denne vinteraktiviteten.

Robuste bord og benker er bestselgerne av utemøbler.

Tømmeret kjøpes fra Sirdal, Setesdal og Åseral. Tormod er bare på jakt etter det beste. Furu som vokser høyt til fjells. Snittalder på 100 år. Da får du bra kvalitet, til dyr pris.

  • Jeg vil gjerne ha dyreste sortiment. Da plukkes de fineste stokker ut, sier Førland som er kjent for å levere materiale av høy kvalitet.

Sinneshyttå med Tor Sigve Vik er Sirdal Sags største kunde. Han søker kvalitet og kjøper derfor material hos Sirdal Sag.. Nå skrur han villmarkspanelet på hyttene og har gått bort fra vanlig spiker. I tillegg er det noen andre kunder som kjøper denne kvaliteten.

Sinnehyttå satser på tradisjonsrik håndverksteknikk med villmarkspanel, søyler og dragere fra Sirdal Sag.

Tradisjonsrik håndverksteknikk

På hjemmesiden til Sinneshyttå kan vi lese om tradisjonsrik håndverksteknikk:

I dag blir samtlige modeller av Sinneshyttå bygget med alle de fasiliteter en moderne vinterhytte skal ha, samtidig som lokale byggeskikktradisjoner holdes i hevd. Filosofien er at totalproduktet skal være gjennomgående kvalitet.

«Sinneshyttå» er ei hytte utviklet i Sirdal. Lokal byggeskikk- og tradisjon holdes høyt og søkes ivaretatt i ethvert prosjekt. Det mest synlige er inngangsdøra, som har smale vinduer med tre ruter på hver side, noe vi kjenner igjen fra flere gamle hus i Sirdal. De grove søylene som går igjen i hyttene er inspirert av grindkonstruksjon, som også har lange røtter i Sirdal. Dette er en byggeteknikk som skriver seg helt tilbake til vikingtida, og er eldre enn lafteteknikken. I dag kan den blant annet ses i gamle høyløer.

  • Vi bruker 1.000 kubikkmeter tømmer i året og det er vi tilfreds med. Vi vil heller være lykkelig som liten, enn å bli en stor leverandør. Kvalitet er nøkkelen til vår suksess, sier Tormod Førland.

Han vil heller ikke bare jobbe. Han ønsker å være med familien i hytta 15-20 minutter fra hjemstedet. Jakt og paragliding er hans store hobbyer. Reinsdyr, rådyr, hjort og elg er hans favoritter. Om vinteren er revejakt en stor hobby. Sist vinter ble det mange.

  • Paragliding er helt fantastisk, å bare sveve over landskapet. En tur til Ådneram og tilbake i klar høstluft er en drøm. Rekorden er ni mil borte ved Eiken, sier Tormod Førland.

Tormod Førland har besøk av en kunde som vil ha tilbud på et arbeid.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:/Users/Lsir/Leif Sirevåg Dropbox/Leif Sirevåg/BSM 2019/2019-08-01 12.00.26.jpgBSM 2019:2019-10-25 11.00.16.jpg

Beina til benkene monteres av Tormod.

Tormod Førland er fornøyd med utviklingen for Sirdal Sag.