Home>Front>Dyrt å heve skolekontrakten
Front Nyhet

Dyrt å heve skolekontrakten

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Skjermbilder:Skjermbilde 2019-03-04 16.46.38.png

Ansvarlig redaktør Leif Sirevåg

Å heve totalentreprisen for ombygging/påbygging av Sinnes skule, vil bli en kostbar affære. 6 millioner kroner til dekningsbidrag pluss medgåtte timer og materialer må kommunen punge ut med overfor Bilstad Bygg på Moi.

Dette er kommet fram etter at flertallet i Sirdal formannskap torsdag la fram en tilleggsliste til rådmannens budsjettforslag. Der vil de revurdere kontrakten til Sinnes skule.

Innbyggerne i Øvre Sirdal er ikke kommet seg etter budsjett-sjokket torsdag. Der skolen i første omgang må regne med store kutt i forhold til inngått kontrakt for totalentreprise på 26.5 millioner kroner. Videre er det foreslått:

  • Å kutte bibliotekar-stilling på 24 prosent ved Sinnes skule.
  • Museumslederstilling ved Sirdal fjellmuseum på Kvæven reduseres og avvikles.
  • Drift og ledelse av turistinformasjon på Kvæven avsluttes.
  • Gang- og sykkelsti Svartevatnet – Tjørhom utgår.
  • Utvikling av næringsområdet ved GP skyves ut i tid.

Rasering av en hel bygd eller ”bydel”. To fullverdige skoler, Tonstad og Sinnes, er uinteressant for flertallet. Nå jobbes det for å flytte/sentralisere ungdomsskoleelevene til Tonstad. Det vil være opprivende for et godt skolemiljø på Sinnes. Der trives små og store om hverandre. Tar vare på hverandre. En uaktuell politikk som vil møte hard motstand. På Sinnes er ikke dette tema for foreldrene.

Tenk å kjøre buss, som vil kreve over 30 minutter en vei, fra Sinnes til Tonstad. Da er mer enn en time av fritiden borte. Hver dag. For ikke å snakke om elevene fra Ådneram. De vil få en skolevei på over fem mil, noe som vil ta over en times tid og like lang tid tilbake. Nesten tre timer i buss daglig er helt uaktuelt. Foreldrene freser bare med tanken. Fritiden er mer viktig enn å sitte i buss. Og ikke minst sikkerheten.

Annonse

Hvem av foreldrene på Tonstad kunne tenkt seg å sende barna i buss til Ådneram daglig for å på skole der ? De reiste bust da elevene skulle til Lunde under ombyggingen av Tonstad skule. Bortkastet forslag. Lurer også på om det er lovlig med en så lang kjøretur i buss daglig. Miljø- og klimamessig er det i hvert fall ikke et godt forslag. Går mot all grønn politikk.

Som jeg skrev sist. Barna må ha første prioritet. Barna er framtidens ressurs. De må ikke lide av dårlig politisk håndverk.

Det partiet som skuffer mest i skolesaken er Høyres helomvending i høst. 5. september sa de ja til skoleprosjektet og sikret dermed flertall i kommunestyret. 11. september var det valg og mange støttet Høyre og trodde på deres velvilje for skolen. 5. desember legges det frem forslag til nytt budsjett og skoleprosjektet ligger an til å vingeklippes.

Hvordan kan et parti oppføre seg på denne måten ? Troverdighet og tillit er borte nå, hvis de ikke gjør ny helomvending og støtter skoleprosjektet. Å kaste bort 6 millioner kroner og enda mer for å heve kontrakten, gjør vondt langt inn i hjerterota for mange Høyrefolk. Høyre vil jo gjerne være det ledende partiet på landsbasis, med nye reformer innen skolefaget. Det gjelder visst ikke i Sirdal. Hvordan heving av totalentreprisen NS 8407 ( se vedlegg), kan skje, følger av de norske standard avtalene.

Det smerter alle. ”Pinlig” sa ordfører Jonny Liland (ap) da dagbøtene til brannstasjonene på 4.000 kroner dagen ble kjent. Hvilke sterke uttrykk bruker han nå ?

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet/bygdelista har hele tiden stemt mot dette skoleprosjektet. Derfor er det ikke overraskende at de holder sin linje. De vet å skjerme sine saker på Tonstad og ”pleaser” sine velgere. Eksempel; gang- og sykkelveien Tonstad – Seland er ikke tatt ut av budsjettet. Gang og/Sykkelsti – Tonstad-Seland.
Det fremlegges egen sak for dette prosjektet, her vurderes alternative løsninger for deler av strekningen.
Avsatte midler beholdes inntil videre i budsjettet.

Dersom denne ”slaktingen av øvre Sirdal” blir vedtatt 19. desember, kan Samfunnsdelen til kommunen revideres:

  • Satsing på barn og unge kan strykes.
  • Satsing på turister kan strykes.
  • Satsing på økt innbyggertall, kan strykes. Faren er heller at det motsatte skjer.

Jeg anmoder politikerne til å bruke fjellvettregelen ”Det er ingen skam å snu”.

Onsdag er politikerne invitert av FAU til Sinnes Skule for befaring av skolen. Spennende å se hvor mange som kommer.

Vedlagt finner dere standard-avtalen NS 8407 og heving er nevnt i paragraf 44.

NS8407