Home>Friluft>Reinen sliter med å finne beite
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-01-25 10.50.48.png
Friluft Front Nyhet

Reinen sliter med å finne beite

Deler av vinterbeite er for tiden innkapslet med is. Villreinen sliter tungt med å finne beite/mat. Derfor trekker dyrene lenger nedover enn normalt, sier Peter Hermansen, oppsynsmann bosatt i Bykle, i Statens Naturoppsyn.
  • Situasjonen er ganske tøff for dyra. Jeg har aldri sett det verre enn denne vinteren, fortsetter Hermansen.

Dagens værtype med variasjon av mildvær, regn og frost er det verste for villreinen. Da får du en hard isskorpe, som dyrene ikke klarer å trykke gjennom med lauvene.

Foto: Rolf Andersen tok dette bilde onsdag denne uken. ”Rein i soloppgang” kalte Andersen bilde som er tatt 200 meter fra hytta ved Vardetjønn (Donsen).

Forferdelige beiteforhold med islagt terreng.

Til høyere opp du kommer i Setesdalsheiene, både på øst- og vestsiden, jo verre er det. Derfor trekker dyrene nedover, nærmere folk. Gjerne i bjørkeskogen hvor det er både folk og dyr.

  • Da oppstår konflikten mellom vanlig ferdsel og dyrene. Villreinen trenger ro til å spise. Unngå å forstyrre dyrene, det er det beste råd vi kan gi turistene, sier Hermansen.

Villreinen er ikke skrøpelig. La de få fred, så vil dyrene klare seg ved å forflytte seg til unormale plasser i naturen. Verst isforhold er det i Hovden-distriktet.

Annonse

Sirdal kommune innførte fredag ekstraordinær båndtvang for hunder fra og med Liland og nordover.

  • Båndtvangen er innført for å beskytte villrein, som er i en sårbar situasjon, grunnet ekstremt isete beiteforhold, sier Sven Sandvik, plan og miljøkonsulent i Sirdal kommune.

Villrein er den siste uken observert langt sør for Brokke–Suleskardvegen, nært opp til større hytteområder.

Kommunen ber deg vise særlig hensyn når du går i fjellet og ikke oppsøke steder der det er observert dyr.

Om du treffer på villrein er det viktig at du holder deg på lang avstand og holder deg rolig slik at dyrene får muligheter til å forflytte seg videre i sitt eget tempo.

Umulig å finne beite under slike forhold.