Home>Front>Skredøvelse i ufyse regnvær
Front

Skredøvelse i ufyse regnvær

Skred over vei, lød beskjeden fra øvingsleder Runar Heggen i Sør-Vest Politidistrikt da han innledet vinterens store skredøvelse i Sirdal i skikkelig, realistisk skredvær. Ufyse regnvær og sur vind.

Sikten og forholdene var så dårlige at ingen helikopter kunne delta, så da måtte de 80 deltakerne ta seg fram til fots. Det var heller ikke snøscooterføre, så mannskapet tok seg fram til ”ulykkesstedet” med bil og deretter til fots.

Hovedformålet med øvelsen var å øve varsling, utrykning og innsats. Samvirketreningen var å drille ledelse, samband, søk med søkestenger, graving og pasientbehandling, for å nevne noe av hovedinnsatsen.

Espen Omlid og Tore Inge Tjørhom fra Øvre Sirdal Leitegruppe.

Over 80 deltakere deltok i øvelsen. Politiet var med sammen med Øvre Sirdal Leitegruppe, Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp, Røde Kors skredgruppen, Norske Redningshunder, AMK Stavanger fra SUS og Speidernes Beredskapsgruppe.

De som manglet var Luftambulansen, Forsvarets redningshelikopter og politihelikopteret. Dermed ble det en litt amputert øvelse.

Det som imidlertid ble utført i terrenget var en stor og god innsats og ledelsen var svært godt fornøyd med resultatet.

Annonse

Trond Lund fra ambulansetjenesten ved SUS.

Trond Lund, fra ambulansetjenesten ved Stavanger Universitetssykehus, opplyste før øvelsen at det var viktig å gi pasienter som ble gravd fram, frie luftveier. I tillegg skulle en legge vekt på pasientrapporten og hvilke tilstand vedkommende er i etter å ha blitt funnet i et skred.

Lund poengterte også at ved et slikt funn er det traumepasienter en finner. Det er også viktig å fjerne alt vått tøy, før pasienten blir kjørt videre til sykehus. Varmt tøy og varm bil er viktig. Det er også viktig å huske på at utstyr og båre ikke blir åpnet før pasienten er klar for å flyttes over på båren, ellers er det fare for at utstyret kan bli vått.

Runar Heggen fra Sør-Vest Politidistrikt ledet øvelsen.

Heggen konkluderte med at samhandlingen var bra, sammen med god og imponerende kompetanse i alle ledd. – Vi må alltid strebe etter å bli bedre og det føler jeg at vi er på gang til.

Røde Kors sin skredgruppe er meget sentral i denne øvelsen og de leder arbeidet sammen med politiet. Morten Urrang var skredleder denne gang og han hadde 16 medlemmer i gruppen, som alltid er klar for utrykning.

Ola Lunde med sin hund ”Draco” på leting etter savnede.

32 medlemmer fra Røde Kors avsluttet denne helgen sitt vinterkurs, der grunnleggende søk og redning vinter, har vært hovedmålet. Kurset gikk over fem helger.

Fredag og lørdag var det avsluttende med øvelse og overnatting i Langedalen i Forsbergløypa.

  • Eg skamfrøys den natta, forteller Amanda Amdal fra Stavanger Røde Kors.

Lørdagskvelden var de ute med hodelykt og kart og kompass for å lete etter en person. De gikk fra Sinnes skule og retning Nessetbrua.

Da dette kurset ble avsluttet søndag, er de nå kvalifiserte til å være med på søk og leting vinterstid.

”Samvirkefamilien” hadde en god øvelse i et ufyse vær. De fikk gjennomført øvelsen som var planlagt for de frivillige mannskapene.

David fra USA er ivrige med søkestangen.

Intensiv søk og graving etter siste savnede.

Her har de funnet siste savnede.

Nå bæres siste savnede ut fra skredet.

Kart over øvingsområde på Tjørhom.