Home>Friluft>Skredvettdag er AVLYST
Friluft Nyhet

Skredvettdag er AVLYST

Stavanger Turistforening har søndag AVLYST Skredvettdagen i Ålsheia. Fagsjef fjellsport, John Petter Nordbø, i Stavanger Turistforening opplyser at arrangementet er avlyst på grunn av de dårlige værmeldinger for morgendagen.

  • Toppturer vinterstid er blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier John Petter Nordbø, fagsjef fjellsport i Stavanger Turistforening.

Å ta ansvar for egen sikkerhet på tur, er en grunnleggende del av norsk turkultur. Stavanger Turistforening arrangerer skredkurs gjennom hele vinteren på Haukeliseter Fjellstue, der man lærer å ferdes trygt i vinterfjellet.

  • Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før – og under turen. Det handler også om å være bevisst på at skredvett er nyttig for alle, også de som ferdes på fjellski. Mest av alt handler det om å komme trygt hjem slik at man både kan nyte, og dele den fantastiske turopplevelsen man hatt, sier Nordbø.

I de aller fleste tilfeller der folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turgruppa som er årsak til at skredet utløses. Det eneste måten å være helt trygg på, er å ikke ferdes i skredutsatt terreng.

  • Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Noen enkle grep og litt kunnskap kan utgjøre en stor forskjell. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Skredvettdagen har som formål å gi enkel opplæring om skred til alle, sier Nordbø.