Home>Friluft>Skredvettdag i Ålsheia
Friluft Nyhet Skiløyper Turløyper

Skredvettdag i Ålsheia

Stavanger Turistforening inviterer søndag til Skredvettdag i Ålsheia for alle. Der kan du lære hvordan du kan ferdes i vinterfjellet

  • Toppturer vinterstid er blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier John Petter Nordbø, fagsjef fjellsport i Stavanger Turistforening.

Å ta ansvar for egen sikkerhet på tur, er en grunnleggende del av norsk turkultur. Stavanger Turistforening arrangerer skredkurs gjennom hele vinteren på Haukeliseter Fjellstue, der man lærer å ferdes trygt i vinterfjellet.

  • Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før – og under turen. Det handler også om å være bevisst på at skredvett er nyttig for alle, også de som ferdes på fjellski. Mest av alt handler det om å komme trygt hjem slik at man både kan nyte, og dele den fantastiske turopplevelsen man hatt, sier Nordbø.

I de aller fleste tilfeller der folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turgruppa som er årsak til at skredet utløses. Det eneste måten å være helt trygg på, er å ikke ferdes i skredutsatt terreng.

  • Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Noen enkle grep og litt kunnskap kan utgjøre en stor forskjell. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Skredvettdagen har som formål å gi enkel opplæring om skred til alle, sier Nordbø.

Lek og læring

Skredvettdagen arrangeres av fjellsportgruppa i STF sammen med Barnas Turlag, Sirdal Skisenter, Norske Redningshunder, Røde Kors og Platou. På programmet står blant annet demonstrasjon av redning i snø med Norske Redningshunder og Røde Kors, test av skredsøker, skredquiz med fine premier og hyggelig bålkos med popkorn og kaffe i bunnen av alpinbakken.

Annonse

  • Vinterturer passer for alle, og derfor er det lurt å etablere gode turvaner tidlig. Ta barna med i læring og samtale rundt trygg ferdsel og skred. De synes kunnskap er spennende, og man skal heller ikke se bort fra at de minste kan ha en god påvirkning på de voksne når turen skal planlegges. Desto mer du kan, desto mer kjekt og trygt er det å være på tur, legger Nordbø til.