Home>Front>Sesilåmi er avlyst for 2020
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-03-03 08.18.59.png
Front Sesilåmi

Sesilåmi er avlyst for 2020

Styret for arrangementet Sesilåmi vedtok seint mandag kveld å avlyse årets renn. På sin egen facebook side skriver styret:

«DETTE ER SÅ SINNSYKT NEDTUR!!»

Det er en av tilbakemeldingene vi har fått fra en deltaker. Vi skjønner ham godt. Dette er en «sinnsyk» nedtur for både deltakere og arrangører.

Verneområdestyret har trekt tilbake vårt løyve til å gjennomføre Sesilåmi gjennom verneområdet. Da kan altså ikke Sesilåmi gjennomføres som planlagt.

Sesilåmi har vurdert alternative løsninger. Nøje. Vi har kommet til at Sesilåmi er, og skal være; et høgfjellsrenn. Rennets egenart er at det skal være «Vinterens store styrkeprøve» – som går over et mektig høgfjell i fantastiske omgivelser. En styrkeprøve fra Setesdal til Sirdal. Det er det dere deltakere har meldt dere på til. Og trent til. Og sett fram til. Så kom denne nedturen.

Vi har vurdert å gjennomføre rennet i «uværsløypa». Det er ikke det deltakerne har sett fram til. Det er ikke det som er Sesilåmi. Uværsløypa er en kriseløsning – de åra vi alle står der lørdag morgen klar til start. Så blåser det for mye til å gå over heia. Da er uværsløypa et godt alternativ.

Annonse

I år vil vi heller anbefale dere å vurdere andre skirenn: HovdenTour? Telemarkhelten? Sirdal Skimaraton? Birkebeinerrennet? Som påmeldingsbetingelsene sier så vil alle påmeldte få tilbud om å få refundert halvparten av startkontingenten. Og de som har meldt seg på bussreise vil også få dette refundert. Mer informasjon om dette kommer på mail til de påmeldte. Vi beklager på det sterkeste til dere som hadde sett fram til «Vinterens store styrkeprøve» Så håper vi på medvind i seilene og et helt fantastisk SESILÅMI 2021!!! Foto: Jon Erling Skåtan.

Klart flertall

Med 13 mot fire stemmer vedtok styret for Setesdal, Vesthei, Ryfylke- og Frafjordheiane (SVR) å trekke årets tillatelse for Sesilåmi. Det betyr at det ikke blir noe renn mellom Brokke og Sinnes lørdag 14. mars på grunn av situasjonen for villreinen.

Styret fulgte dermed rådet fra verneområdeforvalter Jørn Trygve Haug om å trekke årets tillatelse på grunn av villreinen.

De fire som stemte for å arrangere årets Sesilåmi var kommunene Bykle og Valle sammen med representanter fra fylkeskommunene Rogaland og Agder.

Foto: Jan Erling Skåtan.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-01-18 15.50.12.png

Ørjan Ravndal matte avlyse Sesilåmi.

  • For en nedtur. Dette kom overraskende, men vi respekterer selvsagt styrets avgjørelse, sier rennleder Ørjan Ravndal I Sesilåmi.

Ravndal håpet i det lengste at rennet kunne arrangeres. Dette er ingen god reklame siden Sesilåmi i år er en del av Ski Classics som er et Challenger-renn.

Stengte hytter

Statsskog har stengt sine hytter denne vinteren etter at villreinens problemer ble et så alvorlig tema.

Tor Sigve Vik på Sinnes skriver i en kommentar på Sirdalmedias facebook side fredag blant annet:

”Det som er ein langt større belastning er jo Turistforeninga sin aktivitet dei to neste mnd. Stoppes enkeltarrangementet Sesilåmi, så er det naturlig konsekvens at alle turisthytter og løyper må stenges ned resten av sesongen. Dei tusener av skiløpere spredd over heile heia i to måneder lager langt større uro for dyra en eit enkelt arrangement. Det tør neppe SNO og gjere, men det er naturlig vis det som må gjøres som ein naturlig følge av eit evt vedtak om og stanse Sesilåmi. Her får ein håpe at fornuften seirer.”

Styreleder Bjørn Laugaland i SVR svarer på vårt spørsmål om turisthyttene bør få et pålegg å stenge i utsatte områder.

  • Et relevant spørsmål, men det var ikke tema på dagens styremøte,. Vi kommer ikke til å pålegge dem stengning, svarer Laugaland og sier at det tema muligens vil komme opp på neste styremøte 18. mars.
  • Vi har besluttet å utsette booking på turisthyttene nord for Ådneram en uke til. Det betyr stengte hytter, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Falck holder seg løpende orientert om utviklingen av villreinens beiteområder og problemer. Han forventer at villreinen vil forflytte seg når kalvingen starter.

– Så muligens en kvistet løype der alle blir pålagt å følge kvistene, vil bli bedre enn at turistene kan gå fritt, sier Preben Falck.

De fleste deltakerne til Sesilåmi er fra Rogaland.