Home>Front>Verste hendelser i mitt arbeidsliv
Front

Verste hendelser i mitt arbeidsliv

Hendelsene de siste 48 timene har vært det verste i mitt liv. Da Sirdal kommunes beredskapsledelse meddelte oss at skiheiser, serveringssteder og overnattingssteder måtte stenge, var det som om et takras kom over meg. Hva gjør vi nå ? Dette har vi ikke beredskapsplan for, sier Øystein Tjørhom, daglig leder for alle selskaper i Tjørhomfjellet og Ålsheia.

Vi sitter alene i familierestauranten i Tjørhomfjellet og oppsummerer de siste 48 timene. Han er litt lavmælt, tenker på de ansatte, eierne, kreditorene og turistene.

Foto: Øystein Tjørhom har stengt av alle heiser.

Skilter med informasjon er satt opp flere plasser.

  • Da jeg hadde allmøte med de ansatte torsdag ettermiddag for å meddele dem om alvoret og beslutningene som var tatt og om permitteringene som ventet, holdt jeg på å bryte sammen. Aldri har gråten vært så nære, sier Øystein.

Han vet det rammer hardt for alle ansatte, men aller mest for de innleide sesongarbeiderne. 10-15 av dem kommer fra utlandet, og de har ikke opparbeidet grunnlag nok i Norge til å ha rett på penger under permitteringer.

De fleste har spurt om å få bli boende i leilighetene hos Tjørhom i håp om at tiltakene snart kan bli avsluttet. Reiser de kroatiske hjem for eksempel, må de først betale for testen. Deretter blir de innlosjert og må betale 50 Euro (cirka 500 norske kroner) pr døgn, pluss mat. En tøff hjemreise som de ikke har råd til.

100 permittert

Annonse

100 medarbeidere er permittert. Det vil si 20 fast ansatte på helårsbasis. 20 ansatte i vintersesongen. De øvrige 60 er deltidsansatte i helgene. Bare fem holdes igjen for å drifte anlegget og brøyte og måke nødvendige arealer.

Mange planer surrer i hodet til Øystein og han har plan A, B og C klar. Worst case er at sesongen er avsluttet og heisene ikke kommer i gang igjen. Da er det åtte måneder til vi får inntekter igjen.

Konkurs spøker

  • Da blir det full krise. Med 8-9 millioner kroner i tapte inntekter i høysesongen inkludert påsken, er kassen tom. Bare i dag lørdag ville 2.000 – 2.500 turister besøkt våre anlegg og det ville gitt en million kroner i inntekter.

Konkurs kan bli utgangen uten inntekter i sesongavslutningen. Det kan og vil få katastrofale følger.

  • Da kan de sju eierne tape omkring 50 millioner kroner. Livsverket de har satset på de siste 15 årene. Eierne jobber med å finne løsning på denne vanskelige situasjonen.
  • Tjørhomfjellet (hovedsakelig stolheisen og øvrige skiheiser) har omkring 30 millioner kroner i gjeld.
  • Sirdal Resort har også 30 millioner kroner i gjeld. Det gjelder klatreparken, leilighetene, kontorlokaler og restaurant/bar lokaler.
  • Familien Tjørhom eier Ålsheia og 50 prosent av Sirdal Resort.

Stolheisen i Tjørhomfjellet er stengt av.

Snakk om å overleve

  • Nå er det snakk om å overleve. Har snakket med kreditorene/bankene og fått utsettelse av lånene i første omgang med avdragsfrihet. Nå håper jeg alle anleggene kan gå for fullt i påsken, da har vi muligheter for å redde noe av inntektene og driftsgrunnlaget, sier Øystein Tjørhom.

Han jobber nå for å få til et møte med kommunen i første omgang, for å drøfte tiltak og en økonomisk kriseplan.

  • Skal Sirdal kommune være en god vertskommune for turistene og hyttefolket, må både kommunen og utbyggerne i øvre dalen komme på banen for å få til en felles dugnadsløsning økonomisk. Stolheisen har betydd og betyr ekstremt mye for hytteutviklingen i kommunen. Vi trenger hjelp og kanskje kan denne krisen være med på å samle kommunen. Da kan vi alle dra i samme retning for å komme oss på beina igjen, sier Øystein Tjørhom, som tenker framover, samtidig som han er svært deppa av de siste to døgns hendelser.

Øystein Tjørhom sitter i stolheisen og grubler alene.