Home>Front>Villreinen vant – Sesilåmi tapte
Front Sesilåmi Sport

Villreinen vant – Sesilåmi tapte

Med 13 mot fire stemmer vedtok styret for Setesdal, Vesthei, Ryfylke- og Frafjordheiane (SVR) å trekke årets tillatelse for Sesilåmi. Det betyr at det ikke blir noe renn mellom Brokke og Sinnes lørdag 14. mars på grunn av situasjonen for villreinen.

Styret fulgte dermed rådet fra verneområdeforvalter Jørn Trygve Haug om å trekke årets tillatelse på grunn av villreinen.

De fire som stemte for å arranger årets Sesilåmi var kommunene Bykle og Valle sammen med representanter fra fylkeskommunene Rogaland og Agder.

Foto: Wenche L. Kvæven fra Sirdal var deltaker i fjor.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-01-18 15.50.12.png

Ørjan Ravndal ser på mulighetene for et renn I Brokke.

  • For en nedtur. Dette kom overraskende, men vi respekterer selvsagt styrets avgjørelse, sier rennleder Ørjan Ravndal I Sesilåmi.

Ravndal håpet i det lengste at rennet kunne arrangeres. Dette er ingen god reklame siden Sesilåmi i år er en del av Ski Classics som er et Challenger-renn.

Annonse

Rennledelsen vil i løpet av kommende døgn se om det er mulig å benytte en reserveløype på circa 30 kilometer i Brokke-området.

– Vi må se om den løypa kan gjøres enda bedre. 770 deltakere er påmeldt til årets Sesilåmi og omkring 65 prosent kommer fra Rogaland, sier Ravndal

Statsskog har stengt sine hytter denne vinteren etter at villreinens problemer ble et så alvorlig tema.

Tor Sigve Vik på Sinnes skriver i en kommentar på Sirdalmedias facebook side fredag blant annet:

”Det som er ein langt større belastning er jo Turistforeninga sin aktivitet dei to neste mnd. Stoppes enkeltarrangementet Sesilåmi, så er det naturlig konsekvens at alle turisthytter og løyper må stenges ned resten av sesongen. Dei tusener av skiløpere spredd over heile heia i to måneder lager langt større uro for dyra en eit enkelt arrangement. Det tør neppe SNO og gjere, men det er naturlig vis det som må gjøres som ein naturlig følge av eit evt vedtak om og stanse Sesilåmi. Her får ein håpe at fornuften seirer.”

Styreleder Bjørn Laugaland i SVR svarer på vårt spørsmål om turisthyttene bør få et pålegg å stenge i utsatte områder.

  • Et relevant spørsmål, men det var ikke tema på dagens styremøte,. Vi kommer ikke til å pålegge dem stengning, svarer Laugaland og sier at det tema muligens vil komme opp på neste styremøte 18. mars.
  • Vi har besluttet å utsette booking på turisthyttene nord for Ådneram en uke til. Det betyr stengte hytter, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Falck holder seg løpende orientert om utviklingen av villreinens beiteområder og problemer. Han forventer at villreinen vil forflytte seg når kalvingen starter.

– Så muligens en kvistet løype der alle blir pålagt å følge kvistene, vil bli bedre enn at turistene kan gå fritt, sier Preben Falck.

De fleste deltakerne til Sesilåmi er fra Rogaland.