Home>Front>Stille og annerledes påske
Front Nyhet

Stille og annerledes påske

 

Av Leif Sirevåg

Onsdag før påskehelgen skulle det vært 25.000 turister og deltidsinnbyggere i øvre Sirdal. Det yrende og travle påskelivet er avlyst i år. Du opplever en stille og annerledes påske.

Tomme fjell, stengte heiser, stengte løyper, overnattingssteder, spisesteder og stengte butikker på de røde dagene.

At vi skulle oppleve en stengt bygd på denne måten ville jeg ikke trodd kunne bli virkelighet. Det er første gang på 38 år, siden første hytte ble kjøpt, at Sirdal er tom for turister.

Foto: Tomme stoler og ingen gjester hos ”Smak i Sirdal”.

Annonse

Uvirkelig bilde, med så stille påske hos GP`en.

Uvirkelig bilde når man kjører gjennom dalen. Stopp-skilt for å kjøre inn til Tjørhomfjellet. GP`en tok kveld onsdag og låste av butikken klokka 1700 og åpner ikke igjen før påskeaften. Historisk. Butikken som alltid er åpen og yter den beste servicen.

Fjellstua som er møteplassen på slutten av dagen, kan bare se langt etter gjester denne påsken. Stengt og helt uvirkelig.

Tomt for skiturister denne påsken på Haugen.

Parkeringsplassene på Haugen og ved Kvæven er tomme. Ingen skiturister. ”Smak i Sirdal” hadde klargjort utemøblene for sitt spisested, men det blir med tomme seter. Samme er det for Sirdal Høyfjellshotell.

Reiselivsnæringen, sammen med butikkene, går glipp av store millioninntekter denne påsken. Kassa-apparatene har tatt pause. Den viktigste uken i året, som skal sikre økonomien for god drift hele året, uteblir. Nå må de bare håpe på at det finnes muligheter for økonomisk støtte fra sentralt hold. Ellers kan man frykte konkurser i kjølvannet av denne vinteren.

Stolheisen i Tjørhomfjellet er stengt.

Det trengs innsprøyting av penger for at preppemaskinene og skiheisene skal vedlikeholdes, klargjøres og godkjennes for neste sesong. Ellers blir det bom stopp.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det 437.833 hytter og fritidsboliger i landet. Sirdal alene har registrert 4.445 fritidsboligenheter.

Hytta er i mange familier limet. Da treffes unge som gamle. Flere generasjoner. Og venner treffes i skiløypene eller alpinbakken. Tid og samvær med familie og venner uteblir i år. Vi skal ikke være mer enn fem og holde avstand på minst to meter inne og en meter ute. Helt klart en annerledes påske.

Hytta er et kjærkomment fristed fra den travle hverdagen. Påsken er et av høydepunktene for de som har fjellhytter. I år blir det bokstavelig rolige dager på fjellet, uten hytteeiere og turister. Vi må prøve å komme i feriemodus på hjemmebane. Spise Kvikk Lunsj, grillpølser, klementiner og appelsiner på andre steder enn på hytta og i snøen. Ikke lett når du har vært 38 år på fjellet. Aftenposten har innført en ny fjellvettregel:

Bli hjemme.

God påske. Ta vare på hverandre.

Stengt og bevoktet i Tjørhomfjellet i påsken.

Uterestauranten til Sirdal Høyfjellshotell minner lite om påskestemning.

Ingen ting som minner om uteservering på Kvæven.