Home>Front>Fjelljegeren på ski eller til fots
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-05-31 12.52.41.jpg
Front Nyhet Turløyper

Fjelljegeren på ski eller til fots

Under årets Fjelljeger er det mulig å nå noen av postene enten på ski eller til fots. I pinsehelgen var det begge varianter. Sånn vil det nok også bli utover juni med de store snømengdene som finnes i høyere strøk.

73-åringen Per Magne Sinnes, primus motor for dette opplegget, har lagt ut de fleste av de 15 postene på ski dette året. Noen poster fikk nytt navneskilt i fjor høst, men mesteparten er lagt ut etter påsken.

Da han besøkte Steinbu, var det så mye snø at en stein ikke var å oppdrive. Han måtte da gå tilbake et stykke for å finne en stein og deretter legge posten ut i snøen.

Fjelljegeren er et trimopplegg for hele familien. 15 poster blir lagt ut senest 30. mai, og blir stående til 22. september. På hver post finnes et skilt med en bokstav som du noterer på startkortet. Sjekk kartreferansen nøye, det kan forekomme forskjellige stedsnavn på ulike kart.

Dette er et ypperlig turmål. En aktiv utfordring som bør lokke flere til å delta. Postene er lagt i Sirdalsheiene og turene varierer fra korte og lange. Noen krever litt ekstra innsats med mange høydemeter. Føler du deg ikke helt komfortabel med kart og kompass, kan GPS være et godt hjelpemiddel i tillegg.

Denne sommeraktiviteten har Sirdal Skilag arrangert i 40 år. I år blir 41. gang. Utgangspunktet var å få lokalbefolkningen og hytteturistene til å bli bedre kjent i Sirdalsheiene sommerstid. Ideen med Fjelljegeren var det Magnar Undheim som hadde da han satt i en komite sammen med Olav Sirekrok og Ånen Ådneram.

Annonse

Postene blir plassert rundt i terrenget, de aller fleste er på fjelltopper. Friluftsmannen og entusiasten, Per Magne Sinnes har i alle år vært drivkraften. Han legger ut postene (seinest 30. mai) og henter dem inn igjen (seinest 22. september).

Foto: Per Magne Sinnes fotografert søndag etter å ha vært på Sinneskula. I år har han tilbakelagt 180 mil på ski.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-06-02 11.01.52.png

Per Magne brukte ski for å legge ut postene i år.

Per Magne har alltid vært aktiv friluftsmann, langrennsløper og skiskytter vinterstid, fjelløp med orientering og terrengløp sommerstid. Til daglig jobber han som damvokter i Sira-Kvina Kraftselskap. Jobben og friluftsinteressene gjør at han er lommekjent i Sirdalsheiene. Når det er leteaksjoner er Per Magne, med sine lokalkunnskaper, en svært verdifull mann å ha med.

Utskifting av poster

”Fjelljegeren” tar Per Magne på alvor. Bruker mye tid om vinteren til å søke nye turmål. Vanligvis blir tre-fire poster skiftet ut hver sommer, bortsett fra Hilleknuten og Kvinen som er gjengangere. Postene går da igjen tre år før de skiftes ut.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-06-02 11.02.51.png

Årets 15 poster er listet opp her.

Over 130 forskjellige mål/poster har det vært på de 41 årene Fjelljegeren har funnet sted. Påmelding skjer ved å kjøpe (100 kroner pr person) kart og deltakerkort hos Joker Sinnes (GP) eller Fjellbutikken i Suleskard .

Hver post gir et visst antall poeng og for å oppnå bronsemedalje må en samle 40 poeng, sølv 90 poeng og gullmedalje 140 poeng. Gullmedalje gir tre poeng, sølv to og bronse ett poeng, og du samler da videre år for år til andre premier som fjelljegerstatuetten i bronse, osv.

Undertegnede har selv deltatt ti år på denne sommeraktiviteten. Det har vært en kjempeopplevelse. Du kommer rundt i heiene og blir kjent. Postene tar deg hele tiden til nye mål og høyder. Naturopplevelsene er mange på disse årene. Om det ikke er så mange dyr å se lenger, så treffer vi vanligvis på ryper og orrfugler. Ørn er blitt observert og flere ganger har vi sett skogens konge, elgen med og uten kalv.

Blomsterfloraen kan være enestående og fargerik. Og er du heldig kan du plukke med deg multer, blåbær og tyttebær hjem. Du kommer uansett tettere på naturen.

  • Hensikten med denne aktiviteten er å få folk ut i naturen. Kjekt å se og få tilbakemeldinger fra det folk opplever, sier Per Magne som liker seg best i motbakkene.

Å komme opp på en fjelltopp er like kjekt hver gang. Skue ut over den flotte naturen. Per Magne oppdager stadig nye ting. Han småløper og bruker ikke alltid så mye tid til å sitte ned og kose seg. Han liker verken tunge sko, tunge klær eller tung ryggsekk.

  • I dag er det mye lett utstyr som både er regn- og vindtett. Med litt varmt tøy under går det greit. Men kart og kompass må være med sammen med matpakke og fotoapparat for min del, sier Per Magne.

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:Sirdalmagasinet 2016:2016-08-01 14.19.33.jpg

Magnar Undheim er den eneste som har fullført løpet 40 ganger.

Magnar Undheim er den eneste som har deltatt på ”Fjelljegeren” i alle 40 år. Per Magne måtte stå over en sommer på grunn av et trøblet kne. Magnar kan ikke rose heiene og de flotte stedene nok. Da barna deres var med på ”Fjelljegeren” var traktene innover mot Simleknuten i Lyseheiene en av favorittene. Hilleknuten når du går innover og ned til Jogledalen er en annen flott tur, og ikke å forglemme Bekkjedalsknuten på 1192 meter.

  • Å komme på toppene er luftig og flott. Du føler nesten som du svever på et tak, sier Magnar.