Home>Front>Føler ingen trygghet i Sirdal
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-06-09 14.06.55-1.jpg
Front Kommunen

Føler ingen trygghet i Sirdal

Nå ønsker jeg bare å reise hjem en periode etter å ha opplevd et sånt maktovergrep. Jeg føler meg ikke trygg etter mitt møte med det jeg føler er et upålitelig helsevesen i Sirdal. Verst blir det å forlate kjæresten min, Lars Enok Wang. Men jeg må dra, for å få ro og trygghet. Barnet i den 14. uke er det viktigste nå, forteller den 30 år gamle, gravide kvinnen.
  • Babyen er aktiv og har det bra viser prøvene de to gangene jeg har vært på ultralyd. Nå må jeg være forsiktig og ikke risikere at jeg mister barnet etter alt oppstyret som har vært.

Fordi det har vært mye stress. Press. Søvnløse netter. Pluss 1.000 spørsmål som jeg ønsker svar på hver dag.

Konstituert kommuneoverlege Siril Hermansen, enhetsleder Ruth Lillian Hompland og miljøterapeut rus, Torill Tonstad i Sirdal kommune gjorde et hastevedtak 15. mai om at en utenlandsk gravid statsborger skulle tvangsinnlegges for avrusning ved Borgestadklinikken i Skien. Flere blod- og urinprøver viser i etterkant av legebesøket 22. april at det ikke er grunn til å mistenke henne for å være alkoholiker.

Lørdag 16. mai var Hermansen, sammen med ambulanse og to politibetjenter på jakt etter den gravide kvinnen i Sirdal, for tvangsinnleggelse.

Fredag 5. juni meddelte rådmann Inge Hedenstad Stangeland at Sirdal kommune trekker hastesaken og tvangsvedtaket fra Fylkesnemnda, som skulle behandle saken mandag 8. juni.

Levde i skjul

Annonse

Wang og kjæresten dro fra Sirdal og har levd i skjul i Stavanger-regionen siden. Bare de hørte lyden av en bil, ble de redd. Er det noen som skal ta oss, eller er det bare tilfeldige mennesker som kjørte forbi.

  • Å leve i frykt. Sorg. Gråting og panikk, 24 timer i døgnet i fire uker, har vært et helvete. Jeg ønsker at ingen andre skal måtte gjennomgå dette. I mitt andre møte med Hermansen ble jeg presentert for alternativene om å legges frivillig inn på en institusjon eller å ta abort. På flere tidspunkt underveis var jeg nær ved å miste vårt ufødte barn. Men heldigvis var det god hjelp å få fra advokat Monica Moan og lege Eirik Hellem ved Forusakutten. De har vært mine beste rådgivere utenom Lars og det er et mirakel at jeg fremdeles er gravid sier kvinnen lettet. Jeg føler kommunen bare ønsket å bruke makt mot meg uten å bry seg om barnets helse.

Kvinnen er fortsatt frustrert når hun ser bakover på hva hun har vært igjennom. En belastning uten sidestykke.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-06-09 14.08.57.jpg

Belastningen for paret har vært enorm i fire uker.

  • Påkjenningen har vært enorm. Og ydmykende. Kommunen har ikke brydd seg om verken babyens eller min helsetilstand. Ingen i kommunen har informert meg på engelsk. Jeg fikk bare beskjed av kommunelegen i mitt første møte om at jeg måtte lære norsk.
  • Hvordan var hverdagene ?
  • Grusomme, men vi føler at vi ble sterke sammen, da løgn og usannheter ble servert oss. Vi ga ikke opp. Moan og Hellem reddet mitt liv. Og barnets. Vi stolte på dem.

Heksejakt

Kjæresten Lars Enok Wang sitter med mange spørsmål etter fire uker med heksejakt etter dem. Hvorfor gjorde de dette mot oss? Hvilken erfaring har de? Hvilke kvalitetssikringsprogram jobber de tre damene (Hermansen, Hompland og Tonstad) etter? Følger de noen prosedyrer? Har de lignende saker å vise til? Har de rettferdighetssans? Kontrollrutinene ved kommunens legekontor må endres. Dagens rutiner er ikke holdbare.

  • Jeg tror dette er med på å skape frykt hos kvinner i kommunen. Ingen kan føle seg trygge med den slags helsepolitikk, sier Wang.

Sikkerhet viktigst

Når kvinnen drar hjem, sitter Lars Enok Wang (51) fra Sandnes igjen alene. Han jobber som sjef for forretningsutvikling i Sirdal Eiendom. Daglig leder og medeier av Sirdal Vaktmestertjeneste. Og leder for Sirdal Høyre. Han har jobbet i Sirdal de fem siste årene.

Han ble kjent med kvinnen da hun kom på besøk til andre kvinner som jobber i Tjørhomfjellet. Der er det et internasjonalt miljø. Så endte det med graviditet. Ingen har barn fra før.

De håper begge å kunne skape en trygg framtid sammen for familien. Nå føler de imidlertid ikke trygghet for mor og barnet i Sirdal. Ingen i kommunen har tatt ansvar, ei heller kommet med unnskyldning for hendelsen og den grove oppførselen.

  • Alle venner ønsker at jeg skal bli værende, men jeg føler det er vanskelig. Sikkerheten for barnet og meg selv er det viktigste for meg. Jeg tror ikke folk aner hva vi har gått gjennom. En forferdelig stressperiode. Nå må jeg komme tilbake i god form og sikre at barnet har det bra, forteller kvinnen.