Home>Front>Hoggormbitt kan være dødelig for hunder
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-06-13 08.54.57.png
Front Nyhet Turløyper

Hoggormbitt kan være dødelig for hunder

Hoggorm eller huggorm er en av mer enn 200 arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa. Arten er en av tre frittlevende slangearter i Norge, og den eneste som er giftig. De to andre er buorm og slettsnok. Hoggormen er fredet i Norge. Wikipedia

Når varmen kommer vil som oftest også hoggormene komme fram fra sine gjemmesteder. Da vil de nyte å ligge i solen. Ekspertene mener at det er blitt flere hoggormer den siste tiden. I nedre del av Sirdal er det observert hoggorm allerede.

I april i år har Giftinformasjonen fått inn 32 henvendelser om hoggorm-bitt, mens det i fjor var 29. Den tidlige våren og snøfattige vinteren i Sør-Norge har gitt hoggormen gode vilkår. Første observasjon av hoggorm ble gjort på Karmøy 9. januar. Det er ny rekord.

Giftinformasjonen hadde uvanlig mange henvendelser i fjor, men hittil i år har det vært enda flere.

Dødelig for hunder

Hoggorm-bitt er langt farligere for hunder enn for mennesker. Årlig dør rundt 20 hunder i Norge som følge av hoggorm-bitt.

Hunder kan være utsatt hvis de blir bitt av hoggorm. Da kan du ringe vakttelefonen for veterinæren i Sirdal på tlf. 94 19 17 78. Vakttelefonen er et samarbeid med mellom Sirdal, Kvinesdal og Flekkefjord. Hvis veterinæren oppholder seg i utkanten av denne regionen, kan du prøve Gjesdal veterinærvakt

Annonse

som har vakttelefon 99 12 17 17.

Viktige telefoner

Selv om det høres skummelt ut, trenger ikke et hoggormbitt å være farlig. Det er i alle tilfeller viktig å kontakte Gifttelefonen på tlf. 22 59 13 00 for råd og veiledning. Mange faktorer er med i vurderingen om man skal på sykehus eller kan se an hjemme.

Er det snakk om barn eller gravide som blir bitt, så må de oftest til lege eller sykehus for observasjon eller behandling. Blir man bitt i rumpa eller andre steder i «kjernen» av kroppen så er man også mer risikoutsatt enn om man blir bitt i armer og bein.

Da er det viktig å ta kontakt med legevakten 116 117. Skulle det vise seg at reaksjonene er sterke, må en ikke vente med å ringe 113 for å få øyeblikkelig hjelp og råd.

Foto: Hoggormen er den eneste giftige slangen i Norge. Foto: NTB Scanpix.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-06-06 09.15.52.jpg

Illustrasjonsfoto hvor en hundeeier er ute med sine fire hunder langs Sira.

  • Ikke lek med hoggormen. Hvis man blir bitt og den sprøyter inn gift, så hender det at det skjer dødsfall. Det skjer omtrent hvert tiende år. Det er små barn som er mest utsatt på grunn av forholdet mellom mengde gift de får i seg og kroppsvekt. Men jeg kjenner også til store mannfolk som har gått rett i bakken. Jeg vet om en som mistet synet i en uke etterpå, forteller  zoolog og amfibieforsker ved NTNU, Dag Dolmen til bladet Villmarksliv.

Dolmen har lagt merke til økningen i antall saker og mener tallene for de siste årene kan tyde på at man har et økende antall hoggorm i Norge.

Det har også vært en liten økning i antall bitt hvert år, og ligger nå på over 200 i året. Det kan tyde på at det er flere ormer nå enn for 50 år siden, men det er ingen som vet sikkert. Det kan også henge sammen med at flere er klar over giftinformasjonen, og ringer dem, sier han.

Hans erfaring er at hoggormen er mer dovne og ikke biter like mye på våren. Om sommeren er de derimot langt mer hissige, og sprøyter som regel inn gift hver gang.

  • En hel del av bittene er tørre og bare for å «skremme», men om sommeren biter de mye mer. Vi håndterer ormene med spesialhansker, og da ser vi at de nesten alltid spruter gift om sommeren. De blir rett og slett mer hissige da, sier han.

Dolmen mener at turgåere bør være ekstra oppmerksomme nå i tiden fremover. Den siste tiden har det vært kaldt i store deler av landet, og da holder ormen seg gjerne i skjulestedet sitt.

Når dagtemperaturene stiger igjen vil ormene komme frem fra gjemmestedet og legge seg til soling.

  • Er man voksen og frisk og er blitt bitt i hånden og ikke har noen symptomer, da kan man ofte følge med på dette hjemme. En samtale med Giftinformasjonen er likevel lurt så man får informasjon om hva man skal følge med på hjemme og hvordan man skal forholde seg. Situasjonen kan forverre seg i timene etter bittet. Dersom man ikke får noen symptomer, er det ikke sikkert man er blitt bitt eller at huggormen ikke har sprøytet inn gift.

Dolmen forteller at man som oftest raskt merker om man er utsatt for et giftig bitt.

Du merker som regel etter få minutter. Du vil da kunne oppleve kaldsvette, hjertebank, svimmelhet samt opphovning på bittstedet. Det går nesten alltid bra, men man risikerer å måtte ligge på sykehus ett døgn til observasjon.

I de verste tilfellene kan man også oppleve symptomer som oppkast, magesmerter, sjokk og bevisstløshet. Barn er mer utsatt for kraftigere reaksjoner enn voksne.