Home>Energi>Dorgefossen renner for fullt
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Camera Uploads:2020-07-27 13.29.01-2.jpg
Energi Front

Dorgefossen renner for fullt

Sira Kvina Kraftselskap har fulle vannmagasiner og det betyr store vannmengder i elvene Sira og Kvina. Regnværet siden lørdag kveld er årsaken til overløp ved Kilen i Sirekrok og ved Homstøldammen.

De siste 24 timene fra søndag morgen klokka 0700 til mandag morgen samme tid, ble det registrert 35,7 mm nedbør på Tjørhom, mens Tonstad fikk 9,8 mm mindre nedbør.

Mandag ettermiddag renner det 40-45 kubikkmeter pr sekund med vann i overløpet ved Kilen. Eller 29 centimeter over damkanten. 8. juli var det ni centimeter mindre overløp fra Valevatnet/Gravatnet.

Tappelukene ved Handeland og Åna-Sira, nederst i vassdraget, ble i ettermiddag åpnet. Det resulterte i at store vannmengder fosset nedover i Dorgefossen, nesten som i gamle dager, minnes Per Jan Handeland. Før reguleringene minnes han store oversvømmelser på Handeland og vannet som gikk over veien. Nå er det historie og det er lenge siden Dorgefossen har hatt slike vannmengder som i dag.

Liten etterspørsel etter kraft, gjør at ikke alle kraftstasjonene kjøres. Derfor blir det kontrollert overløp og masse vann i elvene Sira og Kvina.

Foto: Flott å se Dorgefossen som i gamle dager. Mange skuelystne stoppet for å se alt vatnet som fosset nedover i ettermiddag.

Annonse

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Camera Uploads:2020-07-27 13.25.09.jpg

Dorgefossen rant for fullt mandag ettermiddag.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Camera Uploads:2020-07-27 13.13.43.jpg

Her fosser vannet nedover Dorgefossen.