Home>Front>Tøft med to skiarenaer i kommunen
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-07-17 11.18.12.jpg
Front Nyhet Sport

Tøft med to skiarenaer i kommunen

To skiarenaer i samme kommune, er tøft. Egentlig er det ikke plass til begge. Det koster å holde slike anlegg og vi er avhengige av inntekter fra kiosk, løp og utleie, sier Peter Tjomlid, daglig leder ved Feed Skiarena.

Feed-anlegget er blitt rustet opp etappevis de siste 25 årene til å bli et moderne anlegg for langrenn og skiskyting. Spesielt tilpasset behovet for skigymnaset på Tonstad, med totalt ni kilometer løyper, hvorav fire kilometer asfaltert for rulleskibruk. Lysanlegg i alle traseer og skytebane med 30 elektroniske skiver og belysning. Snøkanoner er montert rundt 2 kilometeren.

Sirdal Skilag har også bygget ny skiarena på Tjørhom, for langrenn og skiskyting. Et moderne anlegg med internasjonale mål og 30 elektroniske skiver og lysanlegg. Nå satser de på snøkanonanlegg. Tjørhom-anlegget har fått de fleste renn de siste årene.

Opprustning

 Feed-anlegget trenger en opprustning og fornying for å følge med i konkurransen. Det er viktig for skigymnaset å ha et konkurransedyktig anlegg å trene og konkurrere i, i tillegg til at anlegget er kommunesenteret sitt eneste langrennsområde med maskintråkka løyper.

Tonstad Vindpark skulle opprinnelig ha en brakkerigg på Feed Skiarena i byggeperioden, men det ble ikke realisert. Nå er avtalen at Vindparken skal realisere og bidra med godt 6 millioner kroner til skistadion. Planen er da at klubbhuset skal utvides med flere overnattingsplasser. Rulleskibanen skal utvides fra 2,7 meter til fire meter, noe som er internasjonale mål. Hele 4 kilometeren må få slitelag med asfalt, da det foreløpig er kun bindelag på dette. I tillegg må blinkene snart opprustes og skytebanen må miljøtilpasses med blyoppsamling.

Annonse

Klubbhuset er på tre etasjer og inneholder et godt dusjanlegg for jenter og gutter med toaletter i kjelleren. Hovedetasjen inneholder kjøkken, spisesal og oppholdsrom. Så er det tre soverom med plass til 15 i toppetasjen, hvor det også er en speakerbu.

Parkeringsplassen på Feed er nå brukt av ungdommer som driver hærverk med spinning av biler. 30 ganger har de nå spunnet opp parkeringsplassen, og for hver gang de har vært på besøk, går det med en dags jobb for å reparere plassen igjen. Tjomlid har ingen ønske om å politianmelde, men håper det kan bli slutt på dette tullet. Nå vil han heller tilby rulleskikurs for de frustrerte ungdommene og håper at de tør å ta utfordringen.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-07-20 10.31.43.png

Feed Skiarena ligger ved siden av fylkesvei 42, rett opp av Tonstad i retning Helleland.

 Ikke mange ledige helger

 Etter at koronaviruset satte inn, har anlegget nærmest ligget brakk i fem måneder. Nå tar det seg opp igjen og i august, september og oktober er det bare noen helger ledige.

  • Målet er å fylle opp anlegget med klubber hele året, men det er trangt om plassene for tiden. Foreløpig har vi kun en ledig helg i august, en i september og en i oktober. Fra november er det få som booker på grunn av snøproduksjon, men etter nyttår tar det seg opp igjen. Foreløpig er utfordringen at vi har for lite overnattingsplasser. De fleste ønsker å trene, sove og spise på samme sted. De lever i sin egen boble og vil skjermes for virus og bakterier, sier Tjomlid, som i tillegg tilbyr leie av lokalene for konfirmasjoner. Barnehager og SFO bruker også anlegget til friluftsformål.

Tjomlid mener det også er nødvendig å modernisere og fornye snøkanonanlegget. Dagens anlegg trenger sju minusgrader for å produsere snø effektivt. Nå ser de på et marginalanlegg der temperaturen er rundt minus 1,5 grader. Det vil passe bedre for Feed som ligger på en høyde av 300 meter.

  • Nå forskes det ved NTNU i Trondheim hvor en kan lage snø ved 20 plussgrader, noe som en gjør på blant annet på fiskebåter når de skal fryse ned fisken, sier Tjomlid og legger til at Feed har både nok og rimelig strøm noe som er nødvendig ved denne teknologien.

Værfenomen

 Alpinanleggene har de siste årene hatt problemer med å produsere snø i inversjon klima. Det betyr varm vind i høyden av bakken og kulde lenger nede. Et nytt værfenomen som skaper problemer.

  • Et nytt anlegg av denne typen med 20 plussgrader, vil være unikt for Sirdal. Et gullegg i Sør-Norge og det kan være til stor nytte for de 4.500 fritidsenheter som finnes i kommunen. Langrenn er favorittsporten til hytteeierne, forteller Tjomlid som følger forskningen med argusøyne.

Å plassere en flerbrukshall her på Feed, vil etter Tjomlids mening være perfekt. Da kan varmepumpen produsere snø for utendørsbruk og varme til flerbrukshallen fra september til april. Energibesparelse av beste sorten.

  • Alt er tilrettelagt for en slik løsning. Rørene ligger klar, garderobeanlegget er tilstrekkelig, parkeringsplassen er stor, overnattingskapasiteten er der og da er det bare hallen som trengs for investering. Samhandling og samlokalisering kan gi gode spillemidler til et slik kombinert anlegg, og mulighetene for å få inn litt mer driftsinntekter til idrettslaget, sier daglig leder.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-07-20 10.44.24.png