Home>Front>Utfordrende med isvann og snø
Front Turløyper

Utfordrende med isvann og snø

Vi hadde en tøff tur fra Flørli til Lysebotn denne uken. Tirsdag kveld gikk vi opp Flørlitrappene og de var glatte. Deretter gikk vi til Kobbaskjerkvæven og forserte en iskald og stor elv. En utfordring, forteller Hedda Høivik fra Stavanger. Hun var sammen med Øystein Andre Pettersen fra Grimstad og Henrik Nordlander fra Stockholm. To andre valgte å snu her og gikk tilbake til Flørli.

Nå er denne stien stengt på grunn av store vannmengder og overløp fra Store Flørlivatn.

Etter den strabasiøse turen over elva, fant de fort en teltplass hvor de slo opp teltet og hoppet i soveposene for å få varmen.

Neste dag gikk de 13 timer til Kjerag, videre til Øygardstølen og ned til Lysebotn. Langs Låtervikvatnet måtte de gå i tau da de måtte forsere en stor snøfonn og den gikk rett ned i vatnet.

  • Tross utfordringene, var det gøy å gå denne turen. Vi hadde oppakning på 20 kilo i sekkene, så det var ikke helt lett å vade over elva og gå på snøen med dem, sier Hedda.

Betydelig overløp

De neste dagene vil det gå betydelig overløp fra Store Flørlivatn og ned Kobbaskjærjuvet mot Lysefjorden. Det betyr at den merkede turstien mellom Flørli og Lysebotn/Langevatn ikke kan nyttes så lenge det går overløp her.

Annonse

  • Vi gjør særlig oppmerksom på at det går betydelig overløp ut fra Store Flørlivatn og ned Kobbaskjærjuvet mot Lysefjorden. Det betyr at den merkede tustien mellom Flørli og Lysebon / Langavatn ikke kan benyttes så lenge det går overløp.

Alle regulerte vassdrag rundt Lysefjorden (Flørli, Tjodan, Lysebotn) kan få overløp eller tapping fra magasin gjennom sommeren.

Foto: Øystein Andre Pettersen (fra venstre, Hedda Høivik og Henrik Nordlander vader over en iskald elv.

Samme turfølget som vader over elva ved Kobbaskjerkvæven.

Varmt sommervær og mye snø i fjellet skaper utfordringer for vakt-teamet i Lyse Produksjon. Snøsmeltingen fører til at vannet i magasinene stiger svært fort og strakstiltak må iverksettes. Det er nå turer som ikke kan gjennomføres på grunn av ufremkommelighet som skyldes mye vann. Det forventes fulle magasin og overløp i flere vassdrag gjennom sommeren, skriver Lyse på sin hjemmeside.

  • Anbefal0
  • Det er lett å forutse at det blir mye smelting og vi har gode verktøy som gjør at vi kan forutse at det blir bra med tilsig framover. Men i helga var smelteforholdene i tillegg til varmen ekstra gunstige: kraftig vind og skydekke gir supergod energiutveksling av varmen. Dette sliter tilsigsmodellene med å tyde, sier Torbjørn Ims Østby som er hydrolog i Lyse Produksjon.
  • Hvis du tenker på en ganske våt regnværsdag så kommer det kanskje 30 mm nedbør. Nylig hadde vi snøsmelting tilsvarende ca. 30 mm per dag og vi ventet en økning på grunn av det varme været. Men snøsmeltingen tok helt av, og vi hadde ca. 80 mm smelting i Nilsebufeltet! Hadde vi fått 80 mm som regn på en dag, hadde det vært skikkelig vått!
  • Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-07-03 15.49.12.png
  • Overløp ved Nilsebu og store vassføringer.

Spørsmålet er hvor mye vann vi kan ta imot. Og da Nilsebuvann fikk nesten en meters overløp flommet det bokstavelig talt over. Med 125 kubikkmeter i sekundet fra Nilsebuvann ned mot Breiavamagasinet, steg vannet uvanlig kjapt. Overføringstunnellen vi har mellom Breiava og Lyngsvatn blir i slike tilfeller en flaskehals, og da tar resten av vannet i stedet veien over Breiavadammen og ned mot Viglesdalen og Årdal. I perioder smelter det dobbelt så mye snø fra en dag til en annen når det er sol og varmt vær, i dam Breiava steg vannet med hele 15 meter i løpet av to dager.

Følget gikk fra Flørli, opp trappene, videre til Kobbaskjerkvæven, til Kjerag, Øygardstøl og Lysebotn.

Varsel om å være varsom

  • I regulerte vassdrag vil det alltid kunne forekomme hurtig endring i vannføring og vannstand, og situasjonen i år med mye snø og mye vann i magasinene gjør dette ekstra aktuelt. Spesielt kan vannet komme brått i områder som normalt har lite vann på grunn av vassdragsreguleringer, forklarer Magnus Landstad som leder avdeling for energidisponering i Lyse Produksjon.

Fortsatt er det mye snø i fjellet. Med allerede fulle magasin kan det føre til overløp og mye vann flere plasser. Sikker ferdsel er anbefalt der det er unormalt mye vann i bekker, varierende vannføring, usikre snøbroer og is på magasin i høyere felt.

Det går nå overløp fra både Store Flørlivatn, Nilsebuvatn og Strandvatn. Siste værmelding og snøforhold tilsier at denne tilstanden vil vedvare de neste ukene.

Viktig å ha tau når en skulle gå på snøfonna langs Låtervikvatnet.