Home>Front>Fra karantene til padling i Lysefjorden
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-08-17 kl. 13.09.10.png
Front Nyhet

Fra karantene til padling i Lysefjorden

32 elever og åtte lærere kom til Doktor Rolf Hoffmans skole på Lunde skole i Sirdal i slutten av juli. Først var det to ukers karantene på grunn av korona. Deretter har elevene vært på en ukes padletur fra 9. – 14. august. De padlet fra Frafjord til Lysebotn i kajakk.
  • En eventyrlig tur med et fantastisk vær. Å padle i kajakk i slikt vær er en stor opplevelse. 60 kilometer ble det totalt, sier Günther Hoffmann, som var svært godt fornøyd med skolestarten.

Søndag 9. august var det samling på campingplassen i Frafjord. Deretter ble gruppen delt i to og elevene hadde med seg soveposer, telt og proviant for hele uken. Noen valgte å ligge ute, uten telt, med bare et liggeunderlag. Myggen var den verste fienden på kvelder og netter.

  • Været var en gave, med sol, varme og stille, sier Hoffmann.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-08-17 kl. 13.09.43.png

Flørlitrappene måtte prøves.

Med kajakk kommer de nære sjøoverflaten, og i løpet av uken var det en del sel og kobber som var oppe og besøkte dem nokså nær. En av guttene våknet på natten av deres bevegelser.

Hoffmann vil gjerne få takke for støtten fra Sirdal kommune som de har fått under veis. Det var ikke helt klart at det ble skole dette året på grunn av korona-krisen. Med mange telefoner til Tollvesenet, Helsedirektoratet, tyske ambassaden i Oslo og kommunen, ble det en ordning til slutt.

  • Det er vi svært takknemlige for. Spesielt kjekt var støtten fra kommunen og at vi er velkomne dette året også, sier Hoffmann.

Mandag var det tilbake med vanlig undervisning. Litt vasking og rensning. En gruppe var på Huskyfarmen for å bli kjent med hundene.

Annonse

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-08-17 kl. 13.10.47.png

Spennende lys i Lysefjorden.

Naturen

  • Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Günther Hoffmann fra Tyskland som eier og driver Lunde skole i Sirdal.

Doktor Rolf Hoffmans skole er det offisielle navnet på skolen. Det var Günthers far Rolf, som viet et helt liv som doktor for ”Leger uten grenser”, som gav navn til skolen. Han reiste verden rundt for å hjelpe andre. Günther fikk opplæring av sin far til å ta vare på naturen og om å lære opp ungdommen til det samme. Skolen ble startet for seks år siden.

Elevene, både gutter og jenter, er 14-15 år. De bor hjemmefra i sju måneder og får ikke ha besøk av familien i denne perioden. Mobiltelefon er også forbudt og de får bare bruke internett privat 30 minutter annen hver uke.

Omkring 200.000 kroner er semesteravgiften, men det inkluderer alle kostnader som mat, opphold, skole, utflukter og lignende. Günther forteller at mange elever må gjøre en innsats selv for å skaffe penger til semesteravgiften, mens andre foreldre tar opp lån for å finansiere skolen i Norge.

Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.

Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av sin gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.

Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før av med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter sju måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-08-17 kl. 13.11.07.png

Helt stille inn Lysefjorden.