Home>Front>Utenkelig å busse til Tonstad daglig
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Bilder 2020:2020-08-23 10.44.18.jpg
Front Kommunen Nyhet

Utenkelig å busse til Tonstad daglig

Å bruke 2-2,5 timer daglig på buss til og fra ungdomsskolen på Tonstad, var utenkelig for meg. Det tar for mye av energien å sitte på bussen fra tidlig morgen og komme hjem på ettermiddagen, sier Marius Nygård Fidjeland (14) som nå går på ungdomsskole Wang Ung i Sandnes.

Tvangsflyttingen av ungdomsskolen fra Sinnes til Tonstad, er ikke godt mottatt. Foreldrene og elevene har kjempet mot vedtaket siden 6. februar, uten å nå fram. Etter første uken med bussing til Tonstad, er det ikke noen hyggelige tilbakemeldinger. Turen til og fra skolen tar mye energi. Elevene føler seg tomme når de kommer hjem. Det er lite kjekt. Skolehverdagen er ikke som før.

Rytmen i mange hjem er blitt endret. En time tidligere å stå opp om morgenen, søsken splittet. Elevene har ikke lyst til å gå på skolen. Det er ikke kjekt lenger, slik det var.

Marius er et idrettstalent innen skiskyting og kan se tilbake på mange gode plasseringer. Lang busstur orket ikke Marius å tenke på. Han fant et alternativ i siste liten før skolestart.

  • Da er det viktig med riktig kosthold. Mye hvile og søvn. Og ikke minst trening. Daglig busstransport ville ikke passet inn i den døgnrytmen og timeplanen, mener Marius.

Å flytte til familiens leilighet på Varatun, er ikke lett. Du forlater mor, far og søster og resten av familie og venner. Nå sykler han fra leiligheten til Østerhus Arena hvor skolen har nye lokaler.

  • Ingen lett avgjørelse, men når politikerne vil splitte oss og gjøre forholdene verre for ungdomsskoleelevene i øvre Sirdal, måtte jeg se etter alternativ.

Wang Ung ble da alternativet som fantes. I klassen er det 24 elever. Heldigvis kjenner jeg noen der fra konkurranser. Her trener vi 6-7 timer i uken. Det viktigste for meg er en økt med egentrening på 1,5 – 2 timer om ettermiddagen. Det skjer hovedsakelig i Melsheia, i den nye langrenn- og skiskytterarena til Sandnes Sparebanks Arena.

Annonse

Roger Grubben har laget et treningsprogram til Marius. Han er lærer ved Skigymnaset på Tonstad, der Marius vil starte neste høst. Avisen Agder skrev om saken først.

Marius hoppet over ett års skoletrinn. Han er derfor bare 14 år og fyller 15 neste januar. Han synes likevel det er trist å skille lag med sine skolekamerater på denne måten. Et tvangsvedtak som river opp et godt skolemiljø, blant unge og eldre på skolen.

Nå er hverdagen ukespendling Fidjeland – Sandnes for Marius.