Home>Arkiv>Legevakten ut i streik fra mandag
Et bilde som inneholder utendørs, bygning, gress, fortau Automatisk generert beskrivelse
Arkiv Front Kommunen

Legevakten ut i streik fra mandag

Mandag 2. november blir Sirdal kommunes legevakt tatt ut i streik. Tolv nye leger tas ut i streik i opptrappingen på landsbasis.
  • For Sirdals vedkommende vil to leger bli tatt ut i streik. Det innebærer streik i 24 timer, og betyr at de verken kan jobbe på dag- eller nattestid, opplyser advokat Aadel Heilemann i Legeforeningen til Sirdalmedia.- Alle relasjoner der kommunen er arbeidsgiver, skal man ikke jobbe.

Det betyr at 50 prosent av de fire legene i kommunen blir rammet.

Fra mandag vil 35 leger i Legeforeningen da være i streik.

Tolv nye leger tas ut i streik i opptrappingen.

Foruten Sirdal gjelder opptrappingen kommunene Kautokeino, Vang, Nord-Aurdal, Herøy (Møre og Romsdal), Karasjok og Hasvik.

– KS har i mange år avvist enhver avtaleløsning som reduserer arbeidsbelastningen for legevaktleger, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

Annonse

Meklingen om særavtalen, som regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforholdene for nyutdannede leger, brøt sammen 15. oktober. Legeforeningen har med dette vært i konflikt og iverksatt streik fra og med 26. oktober. Det har ikke vært kontakt mellom partene etter bruddet hos Riksmekleren.

Plikten til legevakt er nærmest ubegrenset og kommer på toppen av full arbeidsuke som fastlege. Konflikten handler om å etablere et minimum av arbeidstidsvern, men med fortsatt stor avtalefrihet lokalt, forklares det på Legeforeningens hjemmeside.

Fra og med mandag 2. november trapper Legeforeningen opp streiken til å gjelde kommuner i distrikt med stor legevaktbelastning.

– Det er alltid krevende å ta ut ansatte i helsetjenesten i streik. Denne hårfine balansen settes særlig på spissen i en usikker pandemisituasjon. Vi har i dette uttaket tatt ut et fåtall leger. Uttaket illustrerer hvor skjør organiseringen av legevakten er, spesielt i distriktskommunene, sier Hermansen.

De siste ukene har det vært markeringer og streikearrangementer over hele landet. Befolkningen har vist stor støtte for saken, særlig for den alvorlige situasjonen for legevaktleger i distriktskommunene, forklares det på hjemmesiden til foreningen.

– Legevakten har alltid vært der for lokalsamfunnet. Vi er takknemlige for måten befolkningen nå støtter opp om legevakten, sier Hermansen.