Home>Energi>Håper og tror på fortsettelse for Norhard
Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-03-20 13.33.37.png
Energi Front

Håper og tror på fortsettelse for Norhard

Vi hadde nå fullbooket med oppdrag på alle fire maskiner. Derfor tror og håper jeg det er grunnlag for at bedriften kan fortsette, sier Askjell Tonstad, daglig leder i Norhard AS, som ble begjært konkurs mandag, i Dalane Tingrett.

Styret og administrasjonen har det siste året jobbet med restrukturering av selskapet. Hovedårsaken til konkursen har nok sammenheng med et oppdrag i Italia. Der gikk det galt og et uhell inntraff. I tillegg var det flere avtaler på det norske markedet som ikke var gunstige for driften.

Tonstad sier at uhellet i Italia medførte at den ene maskinen ble stående omkring 10 måneder. Det medførte et inntektstap for maskinen på cirka 30 millioner kroner. I tillegg kommer alle kostnader med personalet og frakting av maskinen begge veier.

  • Det var full tørke i det norske kraftmarkedet. Vi måtte holde aktiviteten oppe, så vi satset derfor internasjonalt, sier Tonstad.

Foto: Boring fra 0,4 – 1,5 meter er vanlig.

Macintosh HD:Users:Lsir:Leif Sirevåg Dropbox:Leif Sirevåg:Skjermbilder:Skjermbilde 2020-03-21 13.17.46.png

Askjell Tonstad daglig leder i Norhard.

Vi hadde noen dårlige år med lav kraftpris og dårlig marked for investeringer. Nå er det høyere forventninger til kraftprisene og derfor mer interesse for investeringer og utbygginger. Spesielt de små kraftverkene.

Annonse

Norhard har i løpet av sine 13 driftsår sikret 20 patenterte internasjonale løsninger, så teknologien er godt beskyttet.

Askjell Tonstad er optimist og trekker fram den gode teknologien som selskapet har opparbeidet. Utvikling, bygging og drifting av avansert boreutstyr for lange tunneler, er kjernevirksomheten. Spesielt innen vannkraftutbygging, hvor ideen startet hos Sira Kvina Kraftselskap. Lange borelengder over en kilometer, med et nøyaktig treffpunkt.

  • Miljøvennlig og kostnadseffektiv boreteknologi for trykksjakter i småkraftverk, sier Tonstad.

Norhard har drevet grensesprengende teknologi. Tonstad vet der er interesse for kunnskapen i markedet. Nå er det bobestyrer som styrer den videre prosessen.

  • Ansatte er nå uten jobb, men jeg håper vi kommer til en løsning før de forsvinner til andre jobber. Verdien er de ansatte, hvor vi har bygd opp en god og bred kompetanse, sier Askjell Tonstad.

127.8 millioner kroner var gjelden som ble overlevert til Dalane Tingrett. 19 millioner kroner hadde Norhard i lån fra Sirdalsvekst. De resterende millioner kroner er lån fra regionale banker og en del leasing.

Askjell Tonstad sier det har vært mange utfordringer i de 13 årene selskapet har fungert. Det er tatt høy risiko og satset med mange prosjekter. Han håper bobestyrer finner fram til nye investorer som vil satse på denne framtidsteknologien.