Home>Alpint>Klargjør snøkanonene
Et bilde som inneholder himmel, person, utendørs, mann Automatisk generert beskrivelse
Alpint Arkiv Front

Klargjør snøkanonene

Snøkanonene klargjøres i dag for å kunne starte produksjon av kunstsnø onsdag kveld, når forventet kulde skal komme ifølge Meteorologisk Institutt. Åpning av anleggene er mer usikkert.
  • Hvis kulden varer i to døgn fra onsdag kveld, er det muligheter for at vi kan åpne anlegget i begynnelsen av romjulen, sier Torbjørn Tjensvold, eier og daglig leder av Fidjeland Skitrekk.

Da vil Fidjeland Skitrekk ha en god såle med kunstsnø i bunnen og muligens noe natursnø som toppdekke, hvis der kommer snø på 2. juledag. 26 vifter er plassert i bakken for produksjon.

Foto: Roy Kleiberg klargjør viftene for snøproduksjon.

Et bilde som inneholder utendørs, natur, bølge

Automatisk generert beskrivelse

Fidjeland Skitrekk tirsdag ettermiddag.

Roy Kleiberg, teknisk leder i Sirdal Skitrekk, har nå klargjort utstyret for kunstsnøproduksjon. 6 vifter og 23 lanser i Tjørhomfjellet (stolheisen) og 8 vifter og 9 lanser i Ålsheia. Under optimale forhold betyr det produksjon av henholdsvis 250.000 og 200.000 liter pr time.

  • Når vi avslutter produksjonen av kunstsnø bør den helst få ligge noen dager slik at vannet forsvinner fra snøen, ellers blir det hardt, isete og vanskelige forhold. Det er ikke ønskelig for noen, sier Kleiberg, som ikke ønsker å skynde seg for å komme i gang.

Når det produseres snø, er luftfuktigheten nesten like viktig som minusgradene. Nå er det omkring 90 prosent luftfuktighet, men kommer det ned mot 70 prosent begynner det å bli ideelle forhold.

Annonse

Kleiberg forteller at vifter og lanser styres av temperatur og luftfuktighet. I Ålsheia styres viftene automatisk, mens Tjørhomfjellet er avhengig av manuell styring.

  • Det blir nok jobbing noen døgn nå for å få utnyttet kuldeperioden maksimalt til produksjon, sier Kleiberg.