Home>Friluft>Potetsuppe servert på julemarked
Et bilde som inneholder utendørs, person Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Potetsuppe servert på julemarked

Under julemarkedet på Sirdal Huskyfarm søndag, serverte elevene blant annet varm potetsuppe. Outdoor College eller Doktor Rolf Hoffmans skole på Lunde hadde sitt årlige julearrangement.

Inviterte gjester med venner kunne komme på arrangementet dette året. Arrangørene måtte begrense besøket på grunn av smittevernhensyn. Men de hadde et fyldig og godt program, med mye sang og musikk.

Det var også bål utendørs hvor en kunne steike pinnebrød. Eller du kunne få varm drikke og nystekte Pförtchen på låven. Pförtchen er en spesiell bolle som tyskere lager til jul. Elevene hadde også laget forskjellige typer kjeks, som en kunne få kjøpt med seg hjem.

Foto: Potetsuppe ble servert utendørs.

Et bilde som inneholder snø, hund, utendørs, transport

Automatisk generert beskrivelse

Hundespannkjøring er alltid populært.

Besøk i hundegården var også en mulighet eller en runde med hundespann. Ballspill og blink var også en utfordring. Publikum koste seg. Været var også av den bedre sorten, uten nedbør.

Annonse

De 32 elevene ved skolen hadde selv ansvaret for opplegget. De to siste ukene har elevene hatt ansvaret for undervisning og matlaging. Torsdag skal de på tur med overnatting ute.

  • Selve julefeiringen blir på skolen, men i romjulen tar vi sikte på ny tur med ski eller truger og overnatting ute, sier Günther Hoffmann, som eier og driver skolen på Lunde.

Et bilde som inneholder tre, person, utendørs, mann

Automatisk generert beskrivelse

Günther Hoffmann var nisse under arrangementet.

Etter to ukers karantene for elevene da de ankom i august, har det ikke vært noen problemer med Covid 19. Ingen har vært smittet. Nå planlegges hjemturen i slutten av februar. Elevene skal da reise hjem til Tyskland og begynne i sine gamle klasser resten av skoleåret.

  • Flere elever kunne ønsket å forlenge skoleåret på grunn av all smitten i Tyskland, men det lar seg ikke gjennomføre, sier Hoffmann.

Minnene fra oppholdet i Norge er mange og gode. Flere elever ga uttrykk for at de ville komme tilbake med familien for å vise skolen og den fantastiske naturen. Det har vært noen opplevelsesrike måneder. Padleturen i august i kajakk fra Frafjord inn til Lysebotn, var en eventyrlig tur med fantastisk vær. 60 kilometer padlet elevene. En flott skolestart.

Hoffmann vil gjerne få takke for støtten fra Sirdal kommune som de har fått underveis. Det var ikke helt klart at det ble skole dette året på grunn av korona-krisen. Med mange telefoner til Tollvesenet, Helsedirektoratet, tyske ambassaden i Oslo og kommunen, ble det en ordning til slutt.

Et bilde som inneholder utendørs, person, snø, personer

Automatisk generert beskrivelse

Her stekes det pinnebrød på bålet.

  • Dette er vi svært takknemlige for. Spesielt kjekt var støtten fra kommunen og at vi er velkomne dette året også, sier Hoffmann.

Naturen

  • Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Hoffmann.

Doktor Rolf Hoffmans skole er det offisielle navnet på skolen. Det var Günthers far Rolf, som viet et helt liv som doktor for ”Leger uten grenser”, som gav navn til skolen. Han reiste verden rundt for å hjelpe andre. Günther fikk opplæring av sin far til å ta vare på naturen og om å lære opp ungdommen til det samme. Skolen ble startet for seks år siden.

Elevene, både gutter og jenter, er 14-15 år. De bor hjemmefra i sju måneder og får ikke ha besøk av familien i denne perioden. Mobiltelefon er også forbudt og de får bare bruke internett privat 30 minutter annen hver uke.

Et bilde som inneholder bygning, bakke, person

Automatisk generert beskrivelse

Sang utendørs på den nye amfiscenen til Huskyfarmen.

Omkring 200.000 kroner er semesteravgiften, men det inkluderer alle kostnader som mat, opphold, skole, utflukter og lignende. Günther forteller at mange elever må gjøre en innsats selv for å skaffe penger til semesteravgiften, mens andre foreldre tar opp lån for å finansiere skolen i Norge.

Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.

Et bilde som inneholder person, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Her stekes Pförtchen (tysk søt bolle). Juletradisjon.

Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av sin gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.

Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før av med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter sju måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, tre, person

Automatisk generert beskrivelse

Julearrangementet var utendørs for det meste.

Et bilde som inneholder person, utendørsobjekt

Automatisk generert beskrivelse

Hannah og Jakob pakker julekaker.

Et bilde som inneholder innendørs, person, tak

Automatisk generert beskrivelse

Eget «orkester» spilte julesanger innendørs.