Home>Front>Signalbygg på Slottet
Et bilde som inneholder bakke, utendørs, person, poserer Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet

Signalbygg på Slottet

Vi må bygge opp denne restauranten på Slottet slik at tradisjonene fra vertskapsrollen blir videreført og utviklet videre. Sirdølene i øvre dalen er kjent for denne rollen i den tiden vi leide ut rom på gårdene til turistene, sier byggherre og eier Torfinn Nesset. Det er han som har tatt initiativet til den spektakulære restauranten som er under oppføring. Bygget ble tett før jul.

Nesset husker fra sin barndom at de beste rommene i huset ble leid ut til turister. En nødvendig inntekt til gårdsdriften. Da skulle de også ha den beste mat og drikke servert. Derfor forsvant multene til turistene uten at de som bodde på gården fikk smake, minnes Torfinn. Restauranten (plass til 100 gjester) har fått navnet «Eteståvå», mens baren og peisestua (plass til 50 gjester) heter «Skjenkeståvå».

Foto: Torfinn Nesset benytter kraftige materiale.

Et bilde som inneholder fjell, utendørs, reiser, stein

Automatisk generert beskrivelse

Bygget ligger majestetisk til på Slottet.

  • Bak Haugefjedl finner vi ei hule som har fått navnet «Bjødnahålå». Der vanket det bjørn i gamle dager som slo seg ned der. Dette viser at dette er en trygg og trivelig plass, sier Nesset. Navnet brukes på en lukket spiseplass med plass til 16 gjester. Trygt og trivelig, sånn skal det være her også, sier Nesset.

Han eier bygget som oppføres på 680 kvadratmeter, hvor 450 er ovenpå og 230 i kjelleren. Prospektet er utviklet og utvikles sammen med Njål Østerhus og Tor Sigve Vik i Sinneshyttå. Østerhus har totalentreprise for prosjektet.

  • Jeg er opptatt av at dette blir knyttet opp til historien i Sirdal. Sirdølene, hytteeierne og turistene trenger en kvalitetsrestaurant. Vi har et kundegrunnlag på 4.500 fritidsboligenheter i Øvre Sirdal, og tar du en radius på tre kilometer er det nærmere 2.000 enheter, sier Nesset.

Et bilde som inneholder tekst, kart, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Slottet finner du på kartet helt til høyre: Kart, Norgeskart.

Annonse

Byggherren har en stor utfordring med å finne dyktige fagfolk til å lede restauranten, sammen med godt kjøkkenpersonell og servitører. Han har kontaktet kjentfolk i bransjen for å finne de rette personene.

  • Da jeg besøkte dette stedet mange ganger i min oppvekst, sammen med far Tom, ble vi enige om at på denne utkikksplassen måtte det komme et bygg en gang i framtiden, sier Torfinn. Det har tatt mange år før ideen ble ferdig modnet og klar til aktivitet.

Sigve Fagerland hos Østerhus har tegnet bygget. Det er brukt mye tid til å tilpasse bygget til terrenget og landskapet. På taket kommer det torv.

Einar Salomonsen fra Oslofirmaet I-plan er interiørarkitekt. Han er kjent innen restaurantbransjen både i Norge og internasjonalt.

Utpå våren vil Nesset også starte med bygging av åtte hytter, som skal tilknyttes restauranten og bli utleid på kort sikt. Hyttene blir på 80 kvadratmeter og skal ha fire soverom med 8 senger. Det skal være fullverdige hytter med boenhet.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, transport, natur

Automatisk generert beskrivelse

Uterestauranten får en unik utsikt.

Utendørs kommer det en uterestaurant med plass til 80 gjester. En god solkrok mot sør hvor det skal være glassrekkverk slik at utsikten over Sinnesområdet kan nytes.

Dette minner arkitektonisk en del om Ørneredet ved Øygardstøl som ligger på kanten av et fjellstup og med en unik utsikt.

Hele verdikjeden skal være høykvalitet; bygg, fagfolk og mat. Nå satser Nesset 30 millioner kroner på dette prosjektet, så kommer de 8 hyttene i tillegg.

50 sauer og to melkekyr var oppveksten til Nesset. Da han overtok gården, ble det mer satsing med 33 melkekyr og 60 ungdyr.

Landbruket er nå forlatt. Tore Kvæven slår nå graset og lager rundballer. Torfinn er også utbygger i Hønedalen. Deler av de 3.000 mål som han eier er utbygd. Nå vil ha gi noe tilbake i form av nytt magisk spisested. Et signalbygg som vil bli lagt merke til langt utenfor kommunen. Med utleiehyttene kan en komme langveisfra og utnytte det spesielle stedet som er under utvikling.

Plasseringen på høyden Slottet i Hoppmannsknuten har gitt navn til prosjektet og bygget. Utsikten fra det som allerede er en kjent utsiktsplass i Sirdal, kan ikke kalles noe annet enn majestetisk.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, fjell, natur

Automatisk generert beskrivelse

Fotavtrykket av restauranten er nå på plass.

Et bilde som inneholder fjell, utendørs, åsside

Automatisk generert beskrivelse

Her ser en kjelleren og den flotte utsikten fra plassen.