Home>Næringsliv>Leverte store mengder betong
Et bilde som inneholder himmel, utendørs, person, mann Automatisk generert beskrivelse
Næringsliv Nyhet

Leverte store mengder betong

Sirdal betong på Tonstad er en av mange lokale underleverandører som leverte betydelige bidrag i NordLink-prosjektet. Sirdal betong leverte store mengder betong til støping av transformatorsjaktene på strømretterstasjonen på Ertsmyra på Tonstad. Oppdraget ble gjennomført i fellesskap med Ribe betong på grunn av størrelsen på leveransen.
  • For oss som en liten aktør har Statnett sine prosjekter hatt en kolossal innvirkning på hverdagen vår, da vi mer enn doblet volumet på årsbasis, sier Torleiv Josdal, daglig leder i Sirdal betong.

Betongleverandøren har levert både til NordLink og senere også til andre prosjekter i Statnett regi.

Norsk næringsliv har bidratt betydelig til et av Statnetts største prosjekter noensinne og har levert varer og tjenester for omtrent 55 prosent av de totale kostnadene på norsk side i NordLink-prosjektet. NordLink er strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland.

  • 5 milliarder kroner til norsk næringsliv er et betydelig beløp. Vi synes det er ekstra hyggelig at en så stor andel som omtrent 55 prosent går til norske bedrifter i byggeprosjektene våre, sier Stein Håvard Auno, prosjektdirektør i Statnett.

Totalkostnadene for NordLink er estimert til kostnadsspennet 1,7 – 1,8 milliarder Euro, og Statnetts andel er halvparten av disse kostnadene. Partnere i Tyskland er systemoperatør TenneT og investeringsbanken KfW.

I Norge har arbeidene med NordLink bestått av etablering av strømretterstasjonen på Ertsmyra, muffestasjon hvor sjøkabel kobles med luftledning i Flekkefjord kommune, luftledning mellom anleggene i Sirdal og Flekkefjord, mikrotunnel, samt kabellegging fra Vollesfjord og ut i havet.

Foto: Torleiv Josdal i Sirdal Betong doblet volumet i leveransene til Statnett.

Annonse

Macintosh HD:Users:Lsir:Dropbox:BLOGG SM 2018:DSC_0830.JPG

Strømretterstasjonen på Ertsmyra.

Hitachi ABB Power Grids har hatt ansvaret for de elektroniske systemene i strømretterstasjonen og Nexans har produsert og installert kabel på norsk side. Risa AS hadde jobben med grunnarbeidene på hele Ertsmyra transformatorstasjon og veien til muffestasjonen i Flekkefjord. De tre bedriftene har hatt direkte kontrakter med Statnett og har vært hovedentreprenører i NordLink-prosjektet. Sammen med Statnett har de benyttet seg av lokalt næringsliv i byggeperioden.

– Regionale og lokale underleverandører gir viktige bidrag til prosjektene våre. Både Statnett og våre hovedentreprenører kjøper et bredt utvalg av varer og tjenester lokalt for å kunne gjennomføre store byggeprosjekter, sier Auno.

Eksempler på innkjøp og tjenester fra lokale og regionale underleverandører:

Grunn- og byggarbeider
Veiarbeider
Avfallshåndtering
Brakkerigger
Betong
Tekniske fag
Riggtjenester
Snørydding
Catering
Overnatting
Elektrotjenester
Rørlegger
Snekkertjenester
Fliseleggere
Transport
Mobilkraner
Vakthold
Dykkertjenester
Innleie av øvrige lokale tjenester

NordLink er som planlagt over i en fase med prøvedrift fra desember 2020. Ordinær drift er forventet fra mars 2021.

Fakta om prosjektet:

  • Antall kilometer: Ca. 623 km
  • Spenning: 525 kV
  • Kapasitet:  1.400 MW
  • Steder: Kabelen går mellom Tonstad/Ertsmyra i Sirdal kommune i Norge og Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland
  • Kraftutveksling og prøvedrift startet i desember 2020. Prøvedrift er forventet å vare frem til mars 2021.