Home>Front>Mobil og bredbånd ut – nødnett fungerte
Et bilde som inneholder innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Næringsliv Nyhet

Mobil og bredbånd ut – nødnett fungerte

Ekstremværet som var i Øvre Sirdal torsdag – lørdag, skapte en del hodebry. Mange spørsmål om hvorfor det og det sviktet eller falt ut av funksjon. Vi har sjekket hva som egentlig skjer når strømmen blir borte over lengre tid; med mobilene, bredbåndet med internett, TV og radio sammen med nødnettet.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge oppsummerer:

  • Ved strømbrudd har mobilnettet en batteribackup på maksimalt fire timer.
  • Ruteren bryter bredbåndet med en gang strømmen blir borte. Der er det ingen backup. Da er det lite hjelp i fiberen inn i huset/hytta.
  • Fiberen fikk så hard medfart i ekstremværet natt til fredag at Telenor måtte sende ut tre skjøtelag for å ordne bredbåndsforbindelsene.
  • Telenor har hensyntatt maksimal kapasitet på sin utnyttelse av alle fritidsboligene i Øvre Sirdal. Skal vi har sikrere backup, må vi opp i klassen med dieselaggregat på fjelltoppene. Det tror jeg ikke blir godt mottatt. Ekstremvær av denne typen skjer heller sjelden.

Foto: Ruteren tåler ikke strømstans, mens mobilen har fire timer backup.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, snø

Automatisk generert beskrivelse

Sivilforsvaret satte fredag opp en transportabel basestasjon for nødnettet, hvis det skulle svikte.

  • Nødnettet i Øvre Sirdal var fullt operativt under ekstremværet i slutten av forrige uke. Driften falt ikke ut og det fungerte hele tiden, sier pressevakt Inger Johanne Fjellanger i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Sirdalmedia.

Sivilforsvaret kom likevel opp med en transportabel basestasjon som ekstra beredskap i løpet av fredagen, hvis nødnettet skulle falle ut.

Her er svaret fra DSB om Nødnett i forbindelse med strømbruddet i Sirdal:

Annonse

Det er totalt tolv Nødnett basestasjoner i Sirdal kommune. Tre av disse har minimum 48 timer reservestrøm og de øvrige har minimum åtte timer. Mange basestasjoner har mer batterikapasitet enn minstekravet på åtte timer, så de kan holde i langt flere timer enn det. I tillegg iverksettes det strømbesparende tiltak for å forlenge levetiden på basestasjoner, dvs. at kapasiteten (hvor mye trafikk den klarer) tas ned for å forlenge levetiden.

Strømbruddet i Sirdal medførte ikke at basestasjoner i Nødnett gikk tom for strøm og dermed falt ned. Vi har analysert nettet grundig og ser at det var noe ustabilitet i transmisjon på enkelte basestasjoner i korte perioder, i hovedsak mellom kl. 05.00 og 06.00 fredag 22. januar.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, himmel, natur

Automatisk generert beskrivelse

Løypekjørerne i Sirdalsløyper holder på med trefelling og rydding i Fiskebudalen etter ekstremværet.