Home>Front>Siste arbeidsdagen for Egil
Et bilde som inneholder person, utendørs, eldre Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Samferdsel

Siste arbeidsdagen for Egil

Lensmann Egil Netland har i dag, fredag, sin siste arbeidsdag som leder av politikontoret i Sirdal. Egil går formelt av 1. mars, men skal nå ha ferie og avspasering den siste tiden. Jon Uleberg er konstituert i den ledige stillingen.
  • Litt trist og vemodig å måtte pakke sakene mine og forlate kontoret, medgir Egil Netland etter at han og Jon torsdag hadde vært på en snøscootertur i 22 minusgrader innover heietraktene mot Kvinen.

Egil slutter som 58-åring. Han begynte i Sirdal i 1993 og har gått gradene fra «sistebetjent», 1. betjent og lensmann. De første årene i politiet hadde han i Lyngdal og Kvinesdal. Egils mor, Elfrida (født Rostøl) er fra Sirdal og faren, Isak (døde i 2005), var fra Kvinesdal.

Foto: Egil Netland hadde en kald tur på snøscooter torsdag.

Et bilde som inneholder person, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Egil Netland på jobb i Ådneram.

De siste årene, som politiker og polititjenestemann, har vært en kamp for å opprettholde gode tjenester og beredskap i Sirdal. Egil føler seg ribbet etter nærpolitireformen. De siste årene har vært krevende og utfordrende for å beholde beredskapen for kontoret på Tonstad. En avsides plass i fjellheimen, som trenger polititjeneste.

De to siste årene har han vært alene mesteparten av tiden. Utrykninger er blitt gjort på dagtid, mens helger og resten av døgnet er betjent fra Dalane eller Stavanger. Før nærpolitireformen kom på banen var det Egil og Jon som delte på døgn- og helgevakter. Da var det høy beredskap. Nå er det opptil to timers kjøring før en patrulje dukker opp.

Annonse

I Danmark og Sverige er samme reform blitt prøvd, men pendelen har svingt noe tilbake. Som følge av høy beredskap er også redningsaksjoner blitt sentrale for politiet i Sirdal. Egil har vært med på omkring 100 aksjoner i sin karriere.

  • Redningsarbeid har vært, og er, et spennende og utfordrende arbeid. Samspill med de frivillige er noe jeg alltid har sett på som en viktig arbeidsoppgave, sier Netland. – Det å få jobbe så tett med de mange frivillige gruppene, har vært givende og lærerikt.

Samarbeidet med Øvre Sirdal Leitegruppe har alltid vært noe spesielt. Deres nærhet og pågående vilje til å hjelpe i vanskelige situasjoner har vært en positiv opplevelse. Flere store oppgaver er også løst sammen med Sandnes Røde Kors Hjelpekorps, Jæren Folkehjelp og Roverspeiderne. – Vi har vært en god gjeng og vi kan se tilbake på mange gode og positive resultater.

Taumevatnaksjonen for ti år siden, hvor fire tyskere omkom i et forrykende uvær, er et sterkt minne som ikke glemmes. Leteaksjonen pågikk i flere måneder, før fjerdemann ble funnet drivende på et isflak 21. mai.

En annen historie Egil trekker fram er den danske skoleeleven som forsvant i Lyseheiene. Der var det også leting i ukevis, men det lyktes ikke å finne vedkommende.

Trafikken til Kjerag har økt sterkt de siste årene. Mange leteaksjoner er gjennomført, sommer som vinter. Mange er nå heldigvis avblåst på grunn av en dyktig turistvert.

  • Nå har vi fått en god turistvert, Henrik Lilleheim, på Øygarstøl. Han snakker med alle turistene før de legger i vei. Han gjør en kjempejobb og forebyggende arbeid. Kommer de seint eller har dårlige klær, blir de anbefalt ikke å gå turen, sier Netland.

Et bilde som inneholder utendørs, fjell, natur, bilvei

Automatisk generert beskrivelse

Egil Netland foran saueflokken i Suleskard.

Sauesankingen om høsten har også vært et fast rituale for Egil Netland. Treffe sauegjeterne og gå i spissen foran 5.000 – 10.000 sauer ned til Kvæven. Fotograf Knut S. Vindfallet i Aftenbladet hadde et slående tittelforslag da han deltok på sauesankingen:

  • KrF-politiker leder an foran den hvite flokken.

Egil Netland tok det med godt humør. Han er sosial og omsorgsfull. Liker å løse saker uten konflikter og heller komme i forkant, slik at det ikke blir noe vondt.

Et bilde som inneholder person, mann, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Egil Netland på talerstolen i kommunestyret.

Politikken trakk han seg ut av i fjor etter 12 år i kommunestyret. Nå var det ikke kjekt lenger. – Heller utrivelig, medgir Egil. Alle disse årene var han også varaordfører under Thor Jørgen Tjørhom (8 år) og Jonny Liland (4 år).

Da Egil startet sin karriere i politiet i Sirdal, var hytteinnbrudd gjengangere. Det kunne være mellom 50 – 100 hytteinnbrudd årlig. Nå er dette mer eller mindre borte. Heldigvis.

Et år jaktet vi fire fra Litauen som var på hytteraid. Etter samarbeid med lokalbefolkningen, klarte vi å ta dem. Vi måtte spane på samme banden som hadde gjort innbrudd i en hytte i Sirekrok. Etter en del basketak, klarte vi til slutt å fange dem.

Når Egil begynner på sin pensjonstilværelse vil han vise omsorg og besøke en del mennesker som er ensomme og har behov for besøk. Salg av hytter i Lindåsen og hjelpe sin sønn som er tømmermann, er andre oppgaver. I tillegg er han styreleder i Tonstad Idrettslag og Feed Skiarena og deltar også med tillitsverv på bedehuset.

  • Jeg tror ikke det vil mangle på oppgaver. Det blir nok å ta seg til avslutter Egil Netland, som er svært takknemlig for alle arbeidsoppgaver han har hatt opp gjennom årene.

Et bilde som inneholder person, utendørs, spiller

Automatisk generert beskrivelse

Egil Netland har vært med på mange redningsøvelser.