Home>Front>Strøm, mobil og bredbånd tilbake
Et bilde som inneholder tre, utendørs, snø, skog Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Været

Strøm, mobil og bredbånd tilbake

Seint lørdag kveld fikk alle i Øvre Sirdal strømmen tilbake, forteller Harald Vengen pressekontakt i Agder Energi. Også Telenor melder at mobil- og bredbåndsnettet var tilbake til samme tid.
  • De store snømengder gjorde at vi fikk tre omfattende brudd på fiberen. I tillegg gikk basestasjonene tomme for strøm og dermed var området uten mobil- og bredbåndsdekning, opplyser Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge, til Sirdalmedia.

Foto: På Haugen brakk stolpen ned.

Et bilde som inneholder tre, utendørs, snø, gå på ski

Automatisk generert beskrivelse

Omfattende arbeid for montørene ved Svartevatnet.

Kriseberedskapen i Telenor var samlet torsdag og fredag som følge av den varslede stormen «Frank».

  • Entreprenørene våre og Agder Energi Nett jobbet tett og meget bra sammen ute i feltet. Vi ble rammet av en sterk herjing av været, sjelden mye, fortsetter Amundsen.

Dekningsdirektøren uttaler at det vil bli fryktelig vanskelig med bare elbiler i framtiden. Han anbefaler å ha noen hybrid-biler som kan brukes i krisesituasjoner som den som opplevdes i Øvre Sirdal før helgen.

Strømstansen som inntraff natt til fredag og utover dagen, rammet omkring 3.500 kunder. Fra 20-tiden fredag begynte strømmen å komme tilbake og lørdagen var det omkring 1.000 kunder som var strømløse. Etter en del omkoblinger i løpet av dagen, hadde alle strøm igjen ved 22-tiden.

Annonse

Et bilde som inneholder snø, utendørs, natur, skråning

Automatisk generert beskrivelse

Tungt arbeid ute i terrenget ved Tjørhom Kraftstasjon, hvor linjer var brutt ned av snø og is.

Det er bare å berømme den store innsatsen som ble vist av montører og brøytemannskaper. De jobbet under ekstremt vanskelige forhold, med store snømengder som var kommet fra torsdag ettermiddag til lørdag morgen. Kjentfolk regner med at omkring en meter snø kom i denne perioden. Det var tung og bløt snø som la seg på linjene. Noen steder frøs den til is.

Agder Energi Nett hadde 30 montører i sving, for å rette linjer og master, som brakk rett over. Helt utrolig å se de mange master som ble ødelagt. Pressekontakt Harald Vengen i Agder Energi opplyser at publikum må være forsiktige med ledninger som ligger nede. Det bør meldes til Agder Energi Nett, for det er ikke sikkert de har fått melding om alle bruddene.

  • Vi brukte både helikopter og droner til feilsøking. Det går mye lettere og er mer oversiktlig når vi får bruke tekniske hjelpemidler av det slaget, sier Vengen.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, snø

Automatisk generert beskrivelse

Sivilforsvaret monterte opp ny basestasjon for nødnettet.

Nødnettet falt også ut som følge av strømstansen fredag formiddag. Da kom Sivilforsvaret med en midlertidig omformer og plasserte den ved Sinnes skule. Da kom nettet tilbake slik at beredskapen og nødetatene var på plass.

Ellers var det mange satelittelefoner som var i gang under det omfattende uværet. De hadde ikke problemer med å ringe og å motta beskjeder.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, tre, skiheis

Automatisk generert beskrivelse

Montørene i sving ved mange master.

Sirdal kommune ble også rammet med alle pumper som er plassert til vannforsyningen og avløpsledningene.

Da strømmen stoppet, fikk det også følger for diesel- og bensinpumpene. De mange traktorene som var på brøyting og som etter en stund gikk tom for diesel, måtte få hjelp av gode venner og naboer, som hadde ekstra diesel, til den store innsatsen de viste. Elbil-lading uteble også.

Butikker og skitrekk er nå åpne, etter noen dramatiske døgn uten strøm og bredbånd. Barnehage og skole vil ha normal drift fra mandag igjen.

Agder Energi Nett vil ha mange dager med opprydding og skifting av stolper og ledninger. Mye gjenstår før nettet er 100 prosent igjen.

Et bilde som inneholder person, mann, bil, hatt

Automatisk generert beskrivelse

Driftsmontør Olav Narvestad har 40 års erfaring for feilsøkinger og jobbing når master og ledninger blir ødelagt av naturkrefter.