Home>Front>Strømløse timer på hytta
Front Nyhet Været

Strømløse timer på hytta

Av Leif Sirevåg

For et døgn. Da Hunnedalsveien eller fylkesvei 45 ble stengt ved 17-tiden torsdag, startet uværet for fullt. Nysnøen kom som meldt. Det samme gjorde vinden og vindkastene. Kvelden og natten ble et inferno. Hver gang du så ut vinduet, ble det bare verre og verre med snømengdene. Vinden fra sør la snøen alle plasser i vindkaoset.

Og da C-pappen (pustemaskinen) slo seg av klokka 0450, var vi strømløse. Da forsvant lys og varme. Og mer til. Vi lå en time til i senga, da kom Egil Årsland med traktoren og brøytet seg fram i over halvmeteren med nysnø. Vi stod opp og begynte å fyre med ved, for at ikke varmen skulle slippe seg ned.

Men det var mye annet som fulgte strømmen ned og av. Mobilen ble taus. Internett likeså. Dab-radioen var det heller ikke liv i. Det varme vannet måtte vi spare på. Morgenkaffen forsvant. Så kom ideen med gassbluss og primus. Og en gammel kaffekvern som hadde stått til pynt siden første hytta i 1982. Vi kverner kaffen. Snipp, snapp, snute så var morgenkaffen klar. Jippi.

Hjemmelagde horn og brød som var frøset ble tint på vedovnen. Smakte fortreffelig, akkurat som nybakt.

Lys måtte vi også ha. Hver sin hodelykt og en del stearinlys var løsningen. Det lysner ikke før ved 09-tiden.

Annonse

Da var det frokost og etterpå ventet de mange tonn med nysnø som hadde blåst på plass der vi ikke ønsket den i vinden. Først rydding så vi kom ut av dørene. Deretter inngangsparti og trapper. At det hadde kommet godt over halvmeteren, med nysnø, tviltes ikke.

Foto: Egil Årsland kom og brøytet veien med traktoren klokka 0550. Freseren, traktoren og vinden minnet mer om et maleri som beveget seg bortover.

Vegger, tak og vinduer flott dekorert i løpet av natten i nabohytta.

I løpet av natten hadde vinden og snøen dekorert vinduer og vegger. Ganske vakkert syn da det lysnet og vi kunne se ut. Men i gårdsplassen hadde det bygget seg opp fenner og der var det over meteren. Vi vasset i snø, og ventet på brøytemannskaper. Egil kom innom ved 1030-tiden og brukte noen minutter å feie over, slik at det ble kjørbart. Trodde vi.

Da meldte et nytt problem seg. Garasjedøra er tilkoblet strøm. Dermed kom vi ikke ut med bilen. Hadde heller ikke behov for noen kjøretur i dette været. Strømmen blinket og var tilkoplet i fem minutter og så forsvant den igjen. Agder Energi Nett har vært sparsomme med informasjonen. «Feil på vårt strømnett», var beskjeden som tikket inn på mobilen klokka 0954.

Da sitter vi her ved 20-tiden, fortsatt strømløse, og uten forbindelse med omverden. Er Hunnedalsveien åpnet ? Har Ingvild fått steikt surdeigsbrødene ? Har skolebarna vært på skolen i dag ? Og har Joker Sinnes vært åpen ? De trenger jo strøm og internett til alt.

Et underlig og spennende døgn på fjellet. Men du verden så flott det er utendørs med alt hvitt. Nå kan løypemaskinene kjøre hvor de vil. Både for langrenn og alpint. Natursnøen redder sesongen nå.

Denne vinteren svinger det. Forrige fredag var det minus 27, i dag er det minus to og massevis av snø.

Nå mangler bare strømmen for at skitrekkene er i gang.