Home>Friluft>Forlenger skoleåret
Et bilde som inneholder utendørs, himmel, snø, personer Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Forlenger skoleåret

Det 7. skoleåret ved Outdoor College, Doktor Rolf Hoffmans skole på Lunde skole i Sirdal, er slutt. 18 av de 32 tyske elevene reiste hjem fredag. Resten (14 elever) blir værende til sommeren. Neste år legges skoleåret om når kull nummer åtte kommer i august, fra sju måneders skole til 11 måneder.

Hjemreisen fredag ble en strabasiøs tur. Da de kom til Kristiansand og skulle reise med Color Line, ble de nektet ombordstigning. Danmark forlangte at alle reisende hadde godkjent korona-test før de gikk ombord. Dette hadde ikke elevene.

De måtte da dra til Horten og ta testene der, ved en privat klinikk. Det kostet over 1.000 kroner pr elev. Så fikk de reise videre fra Larvik neste dag, når papirene var i orden.

Årets elever har hatt et opplevelsesrikt skoleår. Starten var to ukers karantene. Deretter var det en ukes padletur fra 9. – 14. august. De padlet fra Frafjord til Lysebotn i kajakk. Eventyrlig tur med et fantastisk vær. 60 kilometer med sol, varme og stille sjø i den mektige Lysefjorden, var et minne for livet.

Foto: I januar gikk elevene tur/retur Sigurdsheller-hytta på truger. (Foto: Florian Sandfort).

Et bilde som inneholder vann, himmel, utendørs, båt

Automatisk generert beskrivelse

Elevene padlet Lysefjorden inn i august.

Annonse

Avslutningen med den kalde og praktfulle vinteren, var ikke mindre minnerik. I januar gjennomførte de tur/retur til Sigurdshelleren ved Øyarvatnet på truger. I desember var de også tur/retur Kvinen på truger. I tillegg hadde de en fantastisk, finurlig hundesledetur til Kvinen turisthytte i februar. Disse turene ble gjennomført i samarbeid med Sirdal Huskyfarm.

  • Dette skoleåret har det vært lite kontakt med det norske samfunnet på grunn av koronasituasjonen. Vi har likevel hatt et positivt skoleår, harmonisk og med veldig god kommunikasjon med elever og lærere på skolen, sier Hoffman.

Outdoor College er en skole med “grønn” og bærekraftig profil. De 32 elevene har tyske lærere og alternativ undervisning i naturen. Samtidig følger de tysk pensum for alderstrinnet 14 år. Når de er på skolen, bor de på internat.

Dette er en tysk privatskole som ble etablert i 2014. Til neste skoleår, legges det om en del rutiner. Da blir det normalt skoleår med 11 måneder. Elevene kommer i august. Får en juleferie på tre – fire uker og fortsetter fram til sommeren.

  • Utvidelsen av skoleåret er godkjent i Nord-Tyskland. Da blir det hele 9. årskull som fullføres og godkjennes som internatskole. Etterpå kan de gå videre på vår nye private videregående skole i Tyskland fra høsten 2022, sier Hoffman, som håper noen norske lærere også vil være med i undervisnings-prosjektet i Sirdal.

Grunnet korona-utviklingen, ble det laget et tilbud for de som ønsket å bli værende videre til sommeren. 14 elever svarte ja på det tilbudet. I tillegg er det ti elever som ønsker å komme opp for fire måneders tid, men dette avhenger av innreisetillatelse til Norge og karantenetid. Så dette er ikke avgjort enda.

Odd Kvinen ved Sirdal Huskyfarm skriver på facebook:

Da var nærmere 7 måneder i Sirdal for halvparten av Outdoor college elever slutt.

  • 7 måneder uten foreldre og kontakt med familie og venner. 32 «barn» som ankom Norge og Sirdal i slutten av juli og reiser hjem til Tyskland som modne, reflekterte ungdommer.
  • 7 måneder med læring om selve livet, vennskap, ansvar og fellesskap.
  • 7 måneder med ny forståelse på hvordan det meste henger sammen.
  • «Auf Wiedersehen» og lykke til i livet.

Naturen

  • Vi vil gjerne at elevene ved skolen vår skal bli bedre kjent med naturen. Hvordan syklusen, årstidene og livet i naturen oppfører seg. Vi må ikke ødelegge naturen, men ta vare på den, sier Günther Hoffmann fra Tyskland som eier og driver Lunde skole i Sirdal.

Doktor Rolf Hoffmans skole er det offisielle navnet på skolen. Det var Günthers far Rolf, som viet et helt liv som doktor for ”Leger uten grenser”, som gav navn til skolen. Han reiste verden rundt for å hjelpe andre. Günther fikk opplæring av sin far til å ta vare på naturen og om å lære opp ungdommen til det samme.

Elevene, både gutter og jenter, er 14-15 år. De bor hjemmefra i sju måneder og får ikke ha besøk av familien i denne perioden. Mobiltelefon er også forbudt og de får bare bruke internett privat 30 minutter annen hver uke.

Omkring 200.000 kroner er semesteravgiften, men det inkluderer alle kostnader som mat, opphold, skole, utflukter og lignende. Günther forteller at mange elever må gjøre en innsats selv for å skaffe penger til semesteravgiften, mens andre foreldre tar opp lån for å finansiere skolen i Norge.

Skolen på Lunde markedsføres i hele Tyskland og elevene kjenner ikke hverandre når de kommer til Lunde. Opptaksprøven foregår i en uke i mai. Da må de være med på padling, seiling og vandring i Nord-Tyskland, et sted mellom Kiel og Flensburg.

Skoleprosjektet ble realisert med hjelp av sin gode sirdalsvenn, Odd Kvinen. Han er en kjent friluftsmann og eier av Sirdal Huskyfarm. Odd sier at dette er å lære et godt, gammeldags friluftsliv. Sette pris på naturens verdier og respektere den.

Skolen har et nært samarbeid med Sirdal Huskyfarm. Florian Sandfort er en av lærerne, han har tatt bachelor i sosial pedagogikk om dyr. Han underviser hver uke åtte elever om dyr, teori og praksis ved Huskyfarmen. Et populært fag. Noen elsker hunder og har praksis fra før av med dyr, mens andre kommer med blanke ark. Etter sju måneder elsker alle elevene hundene til Odd Kvinen

Et bilde som inneholder himmel, utendørs, snø, natur

Automatisk generert beskrivelse

Sigurdsheller-hyttene en kald kveld i januar med månedskinn. Foto: Florian Sandfort.

Et bilde som inneholder hund, snø, transport, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Fra hundespannturen til Kvinen i februar. Foto: Florian Sandfort