Home>Hytter>Frostskader for 300 millioner
Hytter Nyhet

Frostskader for 300 millioner

Etter at mildværet har kommet mange steder i landet, kommer enda flere frostskader til syne. Det er foreløpig registrert skademeldinger for inntil 300 millioner kroner. Med tusener som har dratt til fjells, tror Gjensidige at flere hytteeiere kan få seg en ubehagelig overraskelse.
  • Det er allerede registrert flere hundre skademeldinger fra hytteeiere, og i løpet av den nærmeste tiden forventer vi «storinnrykk», sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Mange hus- og hytteeiere har i disse dager problemer med frosne vannrør. Basert på Gjensidiges egne tall er det estimert foreløpige erstatninger for inntil 300 millioner kroner for alle forsikringsselskaper. En  frostskade koster gjerne 100.000 kroner.

  • Som forventet har mildværet ført til økt pågang, da enda flere merker skadene, sier han. Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrøret sprekker, og når det senere blir mildere og isen tiner, renner vannet ut i rommet.


«Gode» råd kan bli dyre


– Et kjent råd for å forhindre frosne vannrør er å la vannet renne. Dette er i forsikringsselskapenes øyne forbudt, og kan resultere i at du får redusert erstatning ved en skade. Selv om rørene ikke fryser, kan sluk og avløp fryse til og skape store oversvømmelser, sier Rysstad.

Å tine frosne vannrør med åpen flamme anbefales heller ikke. Kontakt fagfolk for å tine isen og sjekke at det ikke har oppstått skader på vannrørene.

– Bruk av åpen flamme og propanbrennere er farlig. Det kan oppstå svimerker, og er du uheldig kan du starte en brann, sier Rysstad. Brukes hårføner, varmluftpistol eller vifteovn må noen være til stede.

Annonse


Steng vannet og ha 10 grader 


To råd du derimot skal huske, er å stenge hovedstoppekranen og åpne tappekranene hvis du skal være borte fra huset eller hytta i mange dager. Sørg også for at det er minst 10 varmegrader i alle rom, særlig der det er vannrør.

Foto: Utstyr som brukes til å tine opp frosne vannrør.

Et bilde som inneholder innendørs, gulv, kjøkken apparat, rotete

Automatisk generert beskrivelse

Varmt vatn brukes til å tine opp frosne vannrør.