Home>Front>Kommunikasjonssvikt er gjenganger
Et bilde som inneholder utendørs, snø, person, himmel Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Turløyper

Kommunikasjonssvikt er gjenganger

Du kan ikke stole på mobilen som kommunikasjonsmiddel når du skal på tur i fjellheimen. Gjør du endringer underveis, er det vanskelig å kommunisere, hvis du har oppgitt en rute før avgang, sier Jon Uleberg, politikontakt på Tonstad, til Sirdalmedia.

Han var mandag med på leteaksjonen etter to savnede skiløpere i området Skreå–Støle-Kvitlen sammen med Øvre Sirdal Leitegruppe. Et krevende terreng hvor de best egnede ressurser ble brukt. De kjørte fra Skreå til Kvitlen turisthytte med snøscootere. Kjentfolk var overrasket over at de kom fram med scootere i det ulendte terrenget. Skiløperne ble til slutt funnet ved parkeringsplassen på Eikebrekka.

Foto: Jon Uleberg, politikontakt Sirdal.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, snø, hus

Automatisk generert beskrivelse

De fire scooterne på Kvitlen, fra venstre: Arnt Åge Skreå, Espen Omlid, Jon Uleberg og Arne Tjørhom.

Gunhild Kvinen skriver på facebooksiden til Øvre Sirdal Leitegruppe:

Vi minner om fjellvettregel nr. 2: Meld i fra hvor du går. Så legger vi til: endres planene, forsøk å komme deg i høyden der det er dekning. Meld i fra så de hjemme slipper å engste seg og sende ut mannskaper og ressurser til å lete etter deg som har det bra.

Annonse

La oss ta hensyn og spare de dyrebare ressursene våre til de virkelig trengs i en redningsaksjon.

Politiet har også gått ut med anmodninger om bedre kommunikasjon med familie eller venner, som vet om ruteopplegg og hjemkomst-tidspunkt. Blir det endringer her underveis, bør det varsles, ellers bør ruten holdes for at det ikke settes i gang leteaksjoner. Denne vinteren har det vært flere aksjoner, som egentlig har blitt begrunnet med misforståelser.

Politiet sør-vest skriver på Instagram i dag:

Fjellvettregel 2, meld fra hvor du går (og når du returnerer). Hvis planer endres, si ifra! Unødige redningsaksjoner den siste tiden gjør at politiet formaner om tydeligere kommunikasjon, så slipper vi å bruke hjelpeapparatet unødig.

Bildene er fra søk etter 2 savnede skiløpere i området Støle-Kvitlen i går, et krevende terreng hvor kun de best egnede ressurser blir brukt. Skiløperne ble heldigvis funnet i god behold.

Takk til frivilligheten, med Øvre Sirdal Leitegruppe i spissen, som i dag stilte med 4 lokale scooterførere sammen med lokalt politi. Det er trolig første gang noensinne det er snøscootere på Kvitlen.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, himmel, snøscooter

Automatisk generert beskrivelse

Snøscooterkjørerne tar en pause på veien fra Støle til Kvitlen.