Home>Front>Kulden skaper vanntrøbbel
Et bilde som inneholder utendørs, person Automatisk generert beskrivelse
Front Hytter Næringsliv Nyhet Været

Kulden skaper vanntrøbbel

Vi har hatt det rimelig hektisk etter uværet «Frank». De tre siste ukene har det eksplodert med vanntrøbbel i form av frosne vannrør og avløp. For det meste fritidsboliger, men også boliger for fastboende og driftsbygninger har økt den siste tiden, sier Sveinung Stuhaug, leder av Sirdalsavdelingen for Modalsli Rør, til Sirdalmedia.

Modalsli Rør har anskaffet flere tineapparater etter at frostperioden satte inn. Nå har de fire apparater til tining av vannrør, og så er det to medarbeidere på tining av avløpsrør. Fredag morgen var det snaut 30 minusgrader i Øvre Sirdal.

  • Vi prioriterer fastboende og driftsbygninger, så tar vi fritidsboligene etter tur. Tiningen kan ta fra to timer til to dager. Det avhenger av hvor isproppen sitter, sier Stuhaug.

Vi besøkte rørlegger Lars Tore Fedjestad fra Modalsli som var på Haugefjedl aust i dag for å tine opp et vannrør. Da viste det seg at frosten var kommet i kummen som ligger i veien. Risa måtte derfor hjelpe til for å få fjernet snø og is oppå kummen, før de kom seg nedi. Røret måtte så tines og deretter isoleres og så var vannet ok igjen.

Foto: Lars Tore Fedjestad tiner vannrør med 40 graders temperatur på vannet som blir kjørt inn i vannrøret.

Et bilde som inneholder innendørs, gulv, kjøkken apparat, rotete

Automatisk generert beskrivelse

Her blir varmt vann kjørt ned i vannrøret.

Frostskader for 100 millioner

Annonse

  • Kulda skaper trøbbel for boligeiere og fritidsboliger. På landsbasis er det registrert skademeldinger for inntil 100 millioner kroner hittil i år, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Sirdalmedia.
  • Mange hus- og hytteeiere får i disse dager problemer med frosne vannrør. Basert på Gjensidiges egne tall og markedsandel er det estimert foreløpige erstatninger for inntil 100 millioner kroner for alle forsikringsselskaper. En gjennomsnitts frostskade koster 60-80.000 kroner.
  • Vi forventer flere skader når kulda gir seg. Det er fordi folk ofte ikke merker at vannet har frosset før det blir mildere i været, sier Rysstad.
  • Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrøret sprekker, og når det senere blir mildere og isen tiner, renner vannet ut i rommet.


«Gode» råd kan bli dyre
– Et kjent råd for å forhindre frosne vannrør er å la vannet renne. Dette er i forsikringsselskapenes øyne forbudt, og kan resultere i at du får redusert erstatning ved en skade. Selv om rørene ikke fryser, kan sluk og avløp fryse til og skape store oversvømmelser, sier han.

Å tine frosne vannrør med åpen flamme anbefales heller ikke. Kontakt fagfolk for å tine isen og sjekke at det ikke har oppstått skader på vannrørene.

  • Bruk av åpen flamme og propanbrennere er farlig. Det kan oppstå svimerker, og er du uheldig kan du starte en brann, sier Rysstad. Brukes hårføner, varmluftpistol eller vifteovn må noen være til stede.


Steng vannet og ha 10 grader
To råd du derimot skal huske, er å stenge hovedstoppekranen og åpne tappekranene hvis du skal være borte fra huset eller hytta i mange dager. Sørg også for at det er minst 10 varmegrader i alle rom, særlig der det er vannrør.

  • Alle rom der det går vannrør, enten åpent, inne i veggen, i gulvet eller taket anbefaler vi at temperaturen aldri er under 10 varmegrader. Det kan fort bli kuldegrader inne i en vegg dersom det er kaldt ute og ingen eller lite varme på inne, forteller Rysstad.

Et bilde som inneholder snø, utendørs, natur, iglo

Automatisk generert beskrivelse

Fedjestad måtte også finne stoppekranen inn til hytta.

Modalsli Rør har nesten hver kveld måttet omarbeide arbeidslisten for neste dag. Det strømmer hele tiden på med nye oppgaver. Det jobbes på spreng og flere er blitt omdirigert til Sirdal for frostskader. De siste dager er det imidlertid blitt meldt om skader på boliger både på Tonstad og Flekkefjord.

  • Vi hadde et slikt ekstremvær i 2010 også og det tok lang tid før alle hadde fått vann igjen. Eierne får faktura fra oss, så må de ordne opp med forsikringsselskapet sitt selv, sier Stuhaug.

Uværet «Frank» medførte også strømbrudd i mange timer og dager. Dermed ble varmekabler ødelagt. Vannpumper stod stille. Og noen hadde for lite strøm på i boligen eller hytten. En uke etter strømbruddet 22. januar var det nesten telefonstorm hos Modalsli da eierne kom på hyttene og oppdaget at de ikke hadde vann. Stuhaug hadde 131 samtaler på mobilen den ettermiddagen/kvelden.

  • Vi hjelper så fort vi kan for alle henvendelser vi får. Det er mange utfordringer når vi får et slikt ras over oss med rop om hjelp, sier Stuhaug som anbefaler å sjekke hyttene etter denne sprengkulden. Og husk å ha god varme i hytten der det er vann- og avløpsrør.