Home>Front>Opphetet hyttemarked
Et bilde som inneholder person, innendørs, vegg, mann Automatisk generert beskrivelse
Front Hytter Nyhet

Opphetet hyttemarked

Øvre Sirdal opplever nå et opphetet hyttemarked. Brukte hytter er nesten ikke å oppdrive. Skal du ha ny hytte, vil denne ikke være klar før neste jul eller vinter. Det er lenge siden meglere og utbyggere har opplevd et så stort trykk i hyttemarkedet.

Etter noen avventende år er det som ei hekkbølge som raser over dalen nå. De fleste hytter blir solgt over prisantydning. Finn har i dag oppført 69 hytter i Sirdal, men 11 tilhører nedre delen av kommunen. Resterende, i øvre dalen, er mesteparten reklame for nye hytter som skal bygges. Kommunen har toppet på Finn med 120 hytter.

Eneste som kan tilby to hytter til vinter- eller påskeferien, er Solhytten i Hoppmannsknuten i Hønedalen. Ellers har selger Inge Andreassen ikke noe å tilby ferdig før til jul. – Det har vært ekstra stor rift etter hytter de siste måneder, sier Andreassen.

Foto: Denne hytten, som en polsk tømmermann jobber med på Rubetødnane, skal være klar til 1. mars.

Et bilde som inneholder snø, himmel, utendørs, natur

Automatisk generert beskrivelse

Soleiknuten Hyttegrend har solgt fire av disse store hyttene, med utsikt til Ålsheia.

Tor Sigve Vik i Sinneshyttå opplever også stor pågang etter hytter. Salget har aldri vært så stort på denne årstiden som i år. Sinneshyttå kan tilby ei ferdig hytte i Slettekvæv, ellers er det ett års venting før ny hytte kan leveres.

Annonse

Vik har mange prosjekter på gang og det skal leveres 12-14 hytter det kommende året. Sinneshyttå har ikke kapasitet til flere hytter nå. – Dette året blir det å bygge på bånn gass, sier Tor Sigve.

Laila Helleberg i Soleiknuten Hyttegrend la i høst ut 44 fritidsboligenheter. 13 er solgt og det er omkring ett års leveringstid fra kontrakten blir skrevet. I tillegg er 12 hyttetomter solgt tidligere. Av de 13 som er solgt er fire av den største hyttetypen. En femte er reservert. De har utsikt direkte til Ålsheia.

Soleiknuten Hyttegrend har flere hyttetyper og størrelsen varierer fra 82 kvadratmeter til 260 kvadratmeter, og prisene er fra 3.850.000 til 6.950.000 kroner. Veien fra Sinnes Fjellstue opp til hyttefeltet er nå tatt i bruk. I tillegg er den to kilometer lange lysløypa tråkket og klar for bruk.

Boligpartner har solgt 17 av sine 18 fritidsboliger ved Småtjødnane.

Et bilde som inneholder vegg, innendørs, person

Automatisk generert beskrivelse

Malere har startet innspurten for å bli ferdig på to uker.

Fidjeland Fjellgrend har også hatt et eventyrlig hyttesalg. – 38 av de 88 hyttene vi skal oppføre på tidligere Smedvigs Eiendom, er solgt, sier Tor-Inge Larsen.

  • Det blir en travel sommer hvor det skal bygges minst 15 hytter, sier Larsen og legger til at de ligger foran skjemaet og planen de hadde laget for utbyggingen.
  • Vi er utsolgt for denne vintersesongen. 20 fritidsboligenheter er solgt. Vi har aldri opplevd maken til pågang for å skaffe seg hytte eller leilighet, sier Øystein Tjørhom i Sirdal Eiendom.

Nå kan ikke Tjørhom tilby kunder noe nytt før til neste vintersesong. Han gleder seg over at Sirdal er blitt et så populært marked for fritidsreiser, sommer som vinter.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, snø

Automatisk generert beskrivelse

To av de frittliggende hyttene som bygges på Soleiknuten Hyttegrend.

Hvorfor kommer denne boomen nå ? Ja, det finnes sikkert mange svar på det. Etter Korona-bråstoppen av landet 12. mars 2020, har det skjedd mange endringer av vaner. Spesielt bruken av hytter. I Sirdal har det vært stor pågang, hele året. Stor trafikk i helgene, viser tellinger. Stor pågang i skitrekkene.

Mange har slått seg til ro med at å ha hytte på fjellet er svært godt. Muligheter for turer og aktiviteter. De fleste regner med at det blir mindre reising til utlandet, når det måtte bli tillatt igjen.

Eiendomsmeglerne skriver i «Boligavisen» lørdag, blant annet, at meglerne er samstemte i grunnen til at de har blitt så glad i plassen. Naturen, den korte avstanden og det varierte tilbudet.

Meglerne, Torill Kalsaas og Dan Chruickshank, sier til avisen at det nesten er tomt for hytter i bruktmarkedet. De har en lang liste med folk som leter etter hytter i Sirdal.

Chruickshank peker også på at det har skjedd en utvikling i Sirdal i løpet av det siste tiåret. Plassen har utviklet seg fra et vintersted til en helårsplass.

Markedet i Sirdal er stabilt og godt. Det bygges mye, men dette er gjerne dyrere enn bruktmarkedet, som er mer overkommelig for flere.

  • Hytter mellom 3 – 4,5 millioner kroner går fort. Jeg brenner for Sirdal. Det har vært en viktig plass for meg hele livet. Jeg hadde hytte her i oppveksten, gikk på skiskole på Tonstad og har nå bygget hytte her sammen med familien, sier Torill Kalsaas.

Statistikken til kommunen viser at det er 4.500 fritidsboligenheter. Pluss 800 campingvogner som er plassert forskjellige plasser.