Home>Kvæven>Tønnes Helle 75 år
Et bilde som inneholder person, vegg, innendørs, mann Automatisk generert beskrivelse
Kvæven Nyhet

Tønnes Helle 75 år

Tønnes Helle fyller 75 år tirsdag 16. mars.

Tønnes er en kjent maskinentreprenør i Øvre Sirdal. Han kommer opprinnelig fra Helle, 7 kilometer fra Kvinlog, mot Liknes.

Helle kom til Sirdal sommeren 1969 for å være med på kraftverkutbyggingen til Sira-Kvina Kraftselskap. Han fikk seg fast jobb og senere fant han også kona der. Han giftet seg med Kjellfrid Kvæven i 1971 og til sommeren kan de feire 50 års jubileum.

Kjellfrid startet med Kvæven Kro & Kafeteria i 1973, mens Tønnes startet med eget entreprenørfirma tre år senere. Begge avviklet sine firmaer i 2008. Tønnes solgte da firmaet til Risa, hvor han fortsatte å jobbe.

  • I helgene var jeg også med Kjellfrid i kafeteriaen, men da havnet jeg som regel i oppvasken, minnes Tønnes. En kjekk og viktig jobb.
  • Jeg brøytet i årevis Hunnedalsveien, samt ned til Omlid og opp til Ådneram. Hunnedalen kunne være strabasiøs. Har opplevd mye uvær der og vinden tok alltid, enten den kom fra nord, sør, øst eller vest, minnes Tønnes Helle, som har hatt mang en tøff tur langs fylkesvei 45.

Med entreprenørselskapet har Tønnes vært med på å opparbeide Degodden. Siden ble det Haugefjedl og Smølåsen, for å nevne noen av de store oppdragene.

  • Jeg har vært med på det meste i starten av «hytteeventyret» i Øvre Sirdal, sier Tønnes.

Han tar seg fremdeles noen jobber hos Risa. I vår var det Tønnes og kollega Tor Gunnar Liland som brukte snøfresere til å åpne Lyseveien.

Annonse

  • En tøff oppgave. Lenge siden vi har opplevd slike store snømengder. Ikke enkelt alle steder av veistrekningen innover fjellheimen. I flere skjæringer hadde vinden blåst voldsomt. Vi måtte komme ned til asfalten og finne den hvite stripen, før vi kan kjøre videre, forteller Tønnes og legger til at det visstnok ble lagt inn på GPS dette året, slik at det skal bli lettere for de som kommer etter oss.

Å kjøre Lyseveien 7. mai var en magisk opplevelse. Høye brøytekanter på begge sider, nesten som en tunnel. Helt spesielt, der fresen har skåret seg gjennom snøen akkurat som man skjærer et kakestykke.

  • Her trenges det mye erfaring og presisjon. Liland og Helle er svært erfarne på denne jobben og denne veien. Det viser godt igjen, fortalte byggeleder Fred Jonny Wikøren i Agder fylkeskommune, da vi besøkte dem med brøytejobben av Lyseveien i mai.

Den siste Risa-jobben var i desember med brøyting av veier for Sira-Kvina kraftselskap.

Helle har mange gode minner fra Øvre Sirdal, etter at han har blitt værende der i over 50 år. Fant både jobb og kone i Sirdal. De ble boende på Kvæven. Noen stor feiring blir det ikke på grunn av korona-restriksjoner. Kjellfrid og Tønnes fikk to barn, Tone Karin og Tor Jacob. Mange gratulasjoner fra kone, barn, svigerbarn og barnebarn.

Et bilde som inneholder person, utendørs

Automatisk generert beskrivelse

Tor Gunnar Liland og Tønnes Helle (til høyre) har hatt mange utfordringer med å fjerne snøen.