Home>Næringsliv>HVEM SKAL LAGE MATEN DIN I FREMTIDEN ??
Et bilde som inneholder person, gutt, tre, klappe Automatisk generert beskrivelse
Næringsliv Nyhet

HVEM SKAL LAGE MATEN DIN I FREMTIDEN ??

Leserinnlegg fra Tor Arne Liland

Vi er heldige som bor i et fritt og godt land, et land hvor det produseres ren, god og trygg mat. Året som har gått har vist oss alle at dette er ingen selvfølge og at det skal svært lite til før denne tryggheten forsvinner, ja fortere enn noen kunne forestille seg. De norske matvareprodusentene, gjør sitt ytterste og mange arbeider lange dager og er på vakt 24 -7 og måtte da Covid 19 slo til for fullt virkelig snu seg rundt for å skaffe nok matvarer.

Hvorfor skal så disse personene få så dårlig betalt ? Og hvorfor ønsker ikke politikerne med Olaug Vervik Bollestad å verdsette disse nødvendige tjenestene ???

Gårdsbruk som har vert drevet i generasjoner legges ned, folk flytter fra distriktene. Mange sliter med stor gjeld som er opparbeidet over flere år, år vi har fått servert den samme leksa om att bøndene skal få bedre betalt for arbeidet de utfører og at politikerne ønsker et landbruk i hele landet . Skal vi øke matberedskapen vår, må jorda dyrkes der den er, små eller store gårdsbruk, alle bør drives videre.

Bøndene som produserer matvarer trenger et stort løft i år, ikke prosenttillegg, men et kronetillegg som virkelig monner pr. bruk. Foredlingsbedrifter og matvarekjeder tar ut et enormt overskudd på bondens bekostning og du som kunde / forbruker tenker nok derfor at det må være attraktivt å være gårdbruker. For 30-40 år siden var det mye bedre å ta ut et levebrød fra gårdbrukene. Kan ta noen små eksempler på priser og utvikling av prisene.

For 30 år siden fikk melkeprodusenten ca. 2,90 kr pr liter melk og butikkprisen var kr. 6,50 ca. en 2-gang. Nå er imidlertid prisen kr. 4,80 til produsenten og over 20.- kroner,- i butikk. Vi kan nesten bruke 4-gangen, forstår vi nå hvem som kan slå seg på brystet og si de tjener penger. Andre tjenester som bøndene er avhengig av har steget formidabelt, nok å nevne kunstgjødsel og den såkalte «avgiftsfrie» dieselen. Bonden blir sittende igjen i sin lille boble med egne satser for melk, kjøtt og andre varer han leverer. Håndverker har steget fra ca 140,- til 700,- kr på disse årene, leie av gravemaskin fra kr 250,- til nå ca. 1200,- Vi bruker altså 5- gangen for folk flest, men ikke for bonden han må pent nøye seg med å gange på 2, for han produserer bare mat til Norge sin befolkning og kan arbeide så mye han vil, både kvelder og helger til samme betalingen.

Annonse

Mye står på spill ved årets jordbruksforhandlinger og uttalelser ,som vi har hørt fra landbruksministeren tidligere om at oppgjøret ikke kan sies å gi noen reell økning for gårdbrukeren, må hun dra lenger ut på landet med. Den pressede økonomien i landbruket går på helsa løs, slik kan det ikke fortsette lenger og tenk hvilken signaleffekt dette gir for ungdommen som er klar til å gå inn i næringen. Har du tenkt over hva som skjer visst ikke ungdommen ønsker det, hvem skal da lage maten din?? Mat til en hel nasjon, import kan man ikke stole på, befolkningen i verden øker med stormskritt og alle må ha mat !

De som nå skal forhandle, må ta disse signalene på alvor, antall bruk som er nedlagt de siste årene bør være tydelige signaler om at vi er på kanten av stupet for bonden, distriktene og hele Norges land!

Ønsker berørte parter lykke til ved årets forhandlinger og husk på at det vi mister nå får vi aldri tilbake. Det blir som med nærbutikken: Ingen vil savne bøndene før det er for sent de kan bli borte for alltid og da er vi tilbake til overskriften :

Hvem skal lage maten din i fremtiden ???

Arkivfoto: Elias Tjørhom liker seg godt blant sauene.

Et bilde som inneholder matlaging, grill, flere

Automatisk generert beskrivelse

Det nye sauefjøset til Birgitta og Anders Tjørhom.