Home>Front>Plast flyter i Svartevatnet
Et bilde som inneholder utendørs, bakke, grønnsak, sko Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Plast flyter i Svartevatnet

Når snøen og isen tiner i sommervarmen, er det på nordsiden av Svartevatnet, langs hyttene i Myraleite, blitt synlig plast-tråder som brukes ved sprengning. Anders Stokkeland Olsen, som bor nærmest fylkesvei 975, hadde søndag en tur i strandkanten på 6 – 8 meter og plukket godt med synlig plast-tråd. Se bildene.

Olsen var overrasket hvor vanvittig store mengder det var på den korte avstanden. Han tror det finnes mer i stranda. Det vil i så fall vise seg når snøen smelter. Etter de dårlige erfaringene fra Ryfast-prosjektet, med plast i massene, ble dette forbudt i Rogfast. Der skal det være plastfritt.

I fjor sommer sprengte Bertelsen & Garpestad, som har hovedentreprisen med GP-krysset, 30.000 kubikkmeter som kommer fra fjellknausen vis-a-vis svingen nord for Joker Sinnes. I tillegg er det kjørt lass fra Lindlandbakkene for å fylle opp rundkjøringen i Svartevatnet.

Foto: Der er samlet opp mye plast i strandkanten på søndag.

Et bilde som inneholder utendørs, natur

Automatisk generert beskrivelse

30.000 kubikkmeter med fjell ble sprengt bort her i svingen nord for Joker Sinnes i fjor sommer.

  • Disse trådene er ukjent for oss. Ifølge kontrakten skal det nyttes elektronisk Nonel tennsystem, dette skal være plastfritt, sier Magne Tveiten, byggeleder i Agder Fylkeskommune, til Sirdalmedia.
  • Hver sprengning skal være dokumentert og rapportert i en logg.

I tillegg har det vært lagt ut en siktgardin (eller «hvit pølse») på Svartevatnet for å fange opp eventuell forurensning.

Annonse

I Ryfast-prosjektet er det mange som har sett hvordan plast er blitt liggende å flyte etter at massene er blitt tippet på sjøen. Nå kan det være noe lignende som har skjedd i Svartevatnet, men ingen har funnet ut hvor det kommer fra. Hvem som er miljøsynderne er ukjent på nåværende tidspunkt.

At plasten er funnet på nordsiden av vannet, har sammenheng med at det flyter ut herfra og videre til Sinnesvatnet.

Miljøkoordinator Svend Sandvik i Sirdal kommune kjenner ikke til plasten som er funnet. Ei heller hvor store mengder det dreier seg om.

Vi tar gjerne i mot opplysninger, hvis du kjenner til saken. Ring Leif Sirevåg, 90141946 eller e-post:

Leif.Sirevaag@Sirdalmedia.no

Et bilde som inneholder utendørs, person, liten, grønnsak

Automatisk generert beskrivelse

Linus Hammervold Olsen (til venstre) og Daniel Pallesen-Nygård var med å plukke plasten.

Et bilde som inneholder utendørs, pepper, chili, grønnsak

Automatisk generert beskrivelse

Plasten var lett synlig da snøen smeltet langs Svartevatnet.