Home>Næringsliv>Satser på grønn energi
Et bilde som inneholder person, stående, personer, gruppe Automatisk generert beskrivelse
Næringsliv Nyhet Tonstad

Satser på grønn energi

Steis Mekaniske Verksted på Tonstad markerte mandag at det er 25 år siden bedriften ble stiftet. Ordfører Jonny Liland (ap) og varaordfører Isak Liland (h) var til stede ved lunsjtider, da det ble servert pizza og kaker.
  • Oljeindustrien har siden starten i 1996 vært det viktigste markedet for bedriften. Vi har fortsatt god ordretilgang, men vi har knapphet på arbeidskraft. Fire utlendinger som jobber her, får foreløpig ikke komme tilbake på grunn av innreiseforbud og smitteregler. Vi har fått leie inn to norske, midlertidig, sier produksjonsleder Tor Reidar Haddeland ved bedriften.

Steis har 30 ansatte. En stabil arbeidsstokk, der maskinering, plate- og sveisearbeid, sandblåsing og maling samt hydrolikk er fagfeltene. Både faglærte og ufaglærte jobber der. Arbeiderne kommer fra Gyland, Hovsherad og Sirdal.

Da oljenedturen kom for noen år siden, ble det nesten bråstopp. Da måtte ledelsen snu seg rundt og se etter nye markeder. Nå har de fem ”ben” å stå på:

  • Leveranser til oljeindustrien offshore.
  • Leveranser til byggebransjen.
  • Leveranser til prosessindustrien.
  • Leveranser til kraftindustrien.
  • Leveranser til grønn energi.

Steis holder for tiden på med testing av nytt anlegg i Laudal i samarbeid med Agder Energi. Der jobbes det med at smolten skal gå utenom kraftinntaket til kraftstasjonen. Fisken merkes for å se om utstyret klarer å stoppe smolten på utsiden.

Haddeland sier at det foruten Agder Energi, er med medarbeidere fra Innovasjon Norge, Nina og NTNU i dette forskningsarbeidet.

  • I tillegg jobber vi med en ny grind-renser for å stoppe avfall som følger vannstrømmen på vei inn til kraftstasjonene. Rista som utvikles er helelektrisk og da kommer vi i retning grønn energi, sier Haddeland.
  • Selv om oljeindustrien er hovedbjelken, er det interessant og spennende å bevege seg i grønn retning. Grind-rensere er også viktig for drikkevann og nå satser vi tungt på det området, sier Haddeland.

Sist fredag lastet de opp en stor trailer med utstyr til en oljerigg som for tiden jobber i Baku i Azerbaijan.

Annonse

Steis Mekaniske Verksted AS eies av Svein Ove Vatne, Tjøl Eiken (daglig leder), Tor Reidar Haddeland og Ellinor Verdal.

Foto: Ordfører Jonny Liland, (fra venstre) sammen med eierne Tjøl Eiken, Ellinor Verdal, Tor Reidar Haddeland og Svein Ove Vatne.

Steis Mekaniske Verksted markerte mandag 25 års jubileum.